tien tips voor de Noordzee - Stichting De Noordzee

Namens het hele team van Stichting De Noordzee, wensen wij iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2014. Wij hopen je te zien op, aan of in de Noordzee.
Deel jij onze passie voor de Noordzee? Met deze 10 tips van Stichting De Noordzee is het niet moeilijk ons te helpen om de Noordzee schoon en gezond te houden:

  1. Kies voor duurzame vis op het menu met kerst
  2. Douche plastic vrij en download de app
  3. Word donateur of doe een gift
  4. Ben je op het strand, ruim drie afvalitems op of doe een telling
  5. Koop een uniek kerstcadeau in onze strandshop
  6. Word vrijwilliger
  7. Gebruik de VISwijzer, download ‘m als app op je telefoon
  8. Like ons op facebook of volg ons op twitter
  9. Ben je op zee, laat ons weten wat jij op de Noordzee tegenkomt
  10. Doe mee met onze strandschoonmaakactie in augustus

1. Kies voor duurzame vis op het menu met kerst

Al een menu samengesteld voor de kerst? Zit er vis in, kies dan voor duurzame vis. Goed nieuws: van heel veel vissoorten is tegenwoordig een duurzamere variant te vinden. Sommige vissoorten in de schappen zijn altijd goed, zoals de MSC haring. Kabeljauw uit de Barentszzee een betere keuze dan kabeljauw uit de Noordzee. Paling hoort niet in duurzaam kerstmenu, want het gaat dermate slecht met de paling, dat duurzame paling niet bestaat. Waar een vis gevangen is, hoe de vis gevangen is en hoe het visbestand beheerd wordt, bepalen of een vis wel of niet duurzaam is. Kijk op goedevis.nl voor de VISwijzer, of download de app via Google Play of iTunes.

2. Douche plastic vrij en download de app

In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld verkocht worden, zijn minuscule korreltjes plastic verwerkt. Deze microbeads, die niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden zijn, komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Een deel ervan belandt in ons milieu en uiteindelijk in zee. Zeedieren krijgen microbeads binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. Met de ‘Beat the Microbead’ app kun je zien in welke scrubproducten plastic zit verwerkt. Zie ook www.beatthemicrobead.org

3. Word donateur of doe een gift

Bij Stichting De Noordzee zetten zo’n 15 zeespecialisten zich vol passie in voor de Noordzee. Word donateur en help ons om dit werk mogelijk te maken. Je word al donateur voor € 3 euro per maand, dan ontvang je een mooi welkomstcadeau. Een eenmalige gift geven kan natuurlijk ook. Ga naar www.noordzee.nl/steun.

4. Ben je op het strand, ruim eens drie afvalitems op of doe voor ons een telling

Als iedereen die op het strand komt drie stukken afval opruimt, wordt het strand direct een stukje schoner. Niet alleen in de zomer, ook tijdens de wintermaanden liggen de stranden er vol mee. Door de harde wind, spoelt er namelijk veel rotzooi aan uit zee.
Wil je meer doen? Ga dan met onze Strandscanner aan de slag. Met deze app voor op je mobiele telefoon kun je tellen wat voor afval en welke biologische aanspoelsels er op het strand liggen. We hebben ook papieren turflijsten die je hiervoor kan gebruiken. Door gebruik van de Strandscanner maak je kennis met het leven in zee en help je ons het afval dat je vindt in kaart te brengen. Wij kunnen met deze informatie het afvalprobleem in zee bij de bron aanpakken.
De Strandscanner vind je bij iTunes en Google play

5. Koop een uniek kerstcadeau in onze strandshop

Ben je nog op zoek naar dat ene originele kerstcadeau? Neem dan eens een kijkje in onze strandshop. Hier kun je kiezen uit een breed assortiment afvalitems die op het strand gevonden zijn. De aankoop is natuurlijk symbolisch, het afval zal niet opgestuurd worden, maar je bijdrage komt ten goede aan ons werk. Wil je een écht cadeau dat gemaakt is van afval? Kies dan ons MyBeach bedelarmbandje. Deze armbandjes zijn handgemaakt, van echt visnettouw gejut op het strand.

6. Word vrijwilliger

Stichting De Noordzee kan altijd vrijwilligers gebruiken. Zo kun je helpen met strandacties, helpen met het bemannen van stands of werken in promotieteams. Komende zomer is alle hulp welkom bij onze grote strandschoonmaakactie in augustus. Niets mooier dan de Noordzee helpen beschermen in het zonnetje op het strand! Iets voor jou? Neem dan contact met ons op via [email protected].

7. Gebruik de VISwijzer, download ‘m als app op je telefoon

De VISwijzer 2013/2014 is dit najaar verschenen. Heb je ‘m nog niet? Ga naar goedevis.nl en print de VISwijzer of download de app via Google Play of iTunes Store. De VISwijzer informeert je over de duurzaamheid van vis die we in Nederland graag eten. De vissoorten zijn ingedeeld in vier categorieën. Een blauwe kolom voor gecertificeerde MSC of ASC vis en daarnaast een groene (Goede VIS), oranje (mindere keuze) en rode (liever niet) kolom. Vissoorten uit de blauwe en groene kolom kun je met goed geweten eten. Vissoorten uit de rode kolom kun je beter even niet eten, omdat deze te zwaar bevist worden of omdat de manier van vangen of kweken te belastend is voor de natuur.

8. Volg ons, like ons op social media

Direct nu al, van achter je computer, kun je ons helpen door ons werk binnen jouw vriendenkring bekend te maken. Stichting De Noordzee is te volgen via:

9. Ben je op zee, laat ons weten wat jij op de Noordzee tegenkomt

Spot je dolfijnen of een bruinvis, zie je afval drijven op de golven, of op de bodem rondom het wrak tijdens het duiken? Maak er een foto of filmpje van en meld het ons via [email protected]. Wij kunnen de informatie goed gebruiken voor ons werk.

10. Doe mee met onze strandschoonmaakactie in augustus

We gaan het weer doen in 2014. In augustus, de héle Noordzeekust opruimen, van Cadzand tot Schiermonnikoog, 350 km in 31 dagen. Dit jaar organiseerden wij voor de eerste keer een grote strandschoonmaakactie. Tijdens deze eerste editie hielpen 563 mensen mee om een stuk van het strand schoon te maken. Wij organiseerden deze grote schoonmaak, omdat we een schoon strand willen, aan oplossingen willen werken en de betrokkenheid van mensen bij het afvalprobleem in zee willen vergroten.
Meedoen in 2014? Iedereen kan een steentje bijdragen door ons te helpen met het opruimen en het tellen van afval. Nu al direct inschrijven voor een etappe in augustus 2014 is nog niet mogelijk. Maar wil je je wél alvast aanmelden en op de hoogte gehouden worden, stuur dan een mail naar [email protected], ovv ‘Cleanup 2014?. Meer info: www.noordzee.nl/cleanup2014