Tip: bruinvissen spotten langs de kust - Stichting De Noordzee

Deze weken is er grote kans om bruinvissen te spotten vanaf onze kust. Toplocaties op dit moment zijn de pier van IJmuiden, de havenhoofden bij Scheveningen en Hoek van Holland, het Marsdiep (bij Den Helder) en de Oosterschelde.
De bruinvis wordt de laatste jaren steeds vaker gezien. Met name in de wintermaanden en het vroege voorjaar (maart) is er op windstille dagen en met een portie geluk een grote kans om deze kleine zeezoogdieren aan de Noordzeekust te zien. Vaak vissen er in de buurt van pieren één of meerdere dieren. In de Oosterschelde zijn bruinvissen het hele jaar door te zien.
Omdat bruinvissen kleine dieren zijn is het makkelijker om ze te ontdekken bij weinig of geen wind. Dan pas is het mogelijk om hun kleine rugvinnen te onderscheiden van de golven.
Waar heb je de grootste kans?
Wil je ook bruinvissen zien? Kijk dan regelmatig even op de site www.waarneming.nl, om te lezen waar er de laatste tijd bruinvissen gezien zijn. Het beste weer voor spotten is een aflandige wind en/of windkracht 1-2. Windvoorspellingen zijn te bekijken via: www.windfinder.com (klik op een rood stipje op de kaart voor de gewenste locatie).
Heb je een leuke of bijzondere waarneming gedaan? Laat het ons dan weten! Je kunt je melding doen via deze link.
Wil je meer lezen over de bruinvis? Lees dan ons uitgebreide dossier.