Tussenstand: bijna 12.000 kilo afval van Noordzeekust gehaald door vrijwilligers - Stichting De Noordzee

De Boskalis Beach Cleanup Tour verloopt goed. Zo’n 830 vrijwilligers hebben in één week tijd al bijna 12.000 kilo afval opgehaald.

Veel gevonden voorwerpen zijn afkomstig uit de scheepvaart en visserij. Naast veel plastic is er onder meer een koeienhuid en een wc-bril gevonden. Ook een horloge, zonnehoed, Zwitsers zakmes en flessenpost uit Engeland zijn bijzondere afvalitems die op het strand zijn gevonden.

Per 100 meter strand worden gemiddeld 380 stuks afval aangetroffen, zo blijkt uit het Rapport: Resultaten van 12 jaar onderzoek naar afval op de Nederlandse stranden. Ruim 90 procent daarvan is plastic. Als dit plastic in zee belandt, raken zeedieren erin verstrikt. Of ze zien het aan voor voedsel, waardoor het in onze voedselketen terechtkomt. Helaas is er over de afgelopen 12 jaar, ondanks verschillende genomen maatregelen, nog geen significante daling waar te nemen van de hoeveelheid afval op de Nederlandse stranden.

Op 1 augustus 2016 is de Boskalis Beach Cleanup Tour van start gegaan in zowel Cadzand als Schiermonnikoog. Nog tot en met aanstaande zondag zijn er etappes langs de Noordzeekust. De finish van de laatste twee etappes vindt plaats in Zandvoort waar de resultaten zullen worden onthuld. 

Wil je meehelpen? Je kunt je nog inschrijven via beachcleanuptour.nl/etappes >