Twee bijzondere walvisstrandingen in één week tijd - Stichting De Noordzee

De afgelopen week strandden er twee bijzondere walvissen op onze kust. Op Ameland de zeldzame Bultrug en op de Maasvlakte een nog veel zeldzamere spitssnuitdolfijn. Om welke soort spitssnuitdolfijn het precies gaat is nog niet duidelijk.
Spitssnuitdolfijn bij de Maasvlakte
Deze week waren twee walvissen in het nieuws. De eerste was een 4,5 meter lange walvis die levend strandde op de Maasvlakte. Omstanders zagen het dier in de branding spartelen en hebben die weer terug het water in geholpen. Bij latere analyse van de foto’s kwamen experts erachter dat dit echter niet zomaar een walvis betrof maar een hele bijzondere: een spitssnuitdolfijn. Deze naam lijkt te wijzen op een dolfijn maar het gaat hier om een echte walvis. En wel eentje die normaal alleen in de diepere delen van de Atlantische Oceaan voorkomt en daar op inktvis jaagt. Het is dan ook maar de vraag of dit dier zijn terugkeer in de ondiepe Noordzee overleeft. Foto’s van deze bijzondere stranding zijn hier te vinden.
Bultrug bij Ameland
De tweede was een walvis die op zee tussen Ameland en Terschelling gevonden werd. Het dier was al dood en dreef tussen de eilanden door. Dit dier is vervolgens naar het Amelandse strand gesleept en is daar ontleed. Ook hier was het weer een bijzondere walvissoort: een bultrug van wel 8 meter lengte. De laatste paar jaar worden er zo nu en dan wel eens bultruggen voor onze kust gezien. De laatste was in januari van dit jaar voor de kust van Texel. Foto’s en filmpjes van de bultrug op Ameland zijn hier te vinden.
Andere bultrug dan die van januari 2009
Bultruggen zijn goed uit elkaar te houden door de onderkant van staartvin te bekijken. Als bultruggen duiken dan laten ze vaak hun staart zien. De zwarte en witte vlekken aan de onderkant van de staartvin zijn bij elke bultrug anders. Zo kunnen wetenschappers de dieren uit elkaar houden. De bultrug die bij Ameland gestrand is had andere zwarte en witte vlekken als de bultrug die in januari bij Texel zwom.
Help ons mee door foto’s en waarnemingen door te geven
Omdat er nog weinig bekend is over bultruggen en spitssnuitdolfijnen in de Noordzee zijn wij erg geïnteresseerd in waarnemingen en foto’s. Mocht u daarom een bultrug of andere walvissoort zien op de Noordzee dan willen wij dat graag weten. Op basis daarvan kunnen wij de foto’s vergelijken met foto’s van andere walvissen die in de Noordzee gezien zijn. De contactpersoon voor waarnemingen is Wouter Jan Strietman, tel. 030-234 0016 of mail aan [email protected]