Twee dode walvissen met plastic in de maag - Stichting De Noordzee

Als het je als walvis lukt om in onze drukbevaren zeeën schepen te ontwijken én je weet uit de buurt van drijfnetten vandaan te blijven, dan… ben je je leven nog steeds niet zeker. Want bij elke hap voedsel die je neemt, kon wel eens een kleerhanger, plastic zak, stukje matras, ijsbeker, 9 meter touw, tuinslang of bloempot zitten.
17 kilo plastic in potvis
Dit overkwam de potvis die een jaar geleden op de Spaanse kust aanspoelde. Onderzoekers vonden 17 kilo (!) plastic in zijn maag. In de 10 meter lange walvis zaten 59 verschillende soorten plastic, waaronder folie dat gebruikt wordt om kassen in Zuid-Spanje te bouwen. Daarnaast werden alle bovengenoemde items in het lichaam van de potvis gevonden. Het artikel over de potvis werd deze week gepubliceerd.

400 gram plastic in dwergvinvis
Zondag spoelde er een dode dwergvinvis aan op het strand bij Nieuwpoort. Doodsoorzaak: 400 gram plastic! Volgens zeebioloog Thierry Jauniaux veroorzaakte het plastic een verstopping van het spijsverteringskanaal, met uiteindelijk de dood tot gevolg. Het verklaart ook waarom het dier zo mager was.

Wake up call

Stichting De Noordzee is voorzitter van de ASCOBANS* werkgroep over het effect van afval op zeezoogdieren. Want hier is nog relatief weinig over bekend. We weten dat afval veel schadelijke gevolgen heeft voor bijvoorbeeld zeevogels, zoals de Noordse stormvogel met gemiddeld 30 stukjes plastic in zijn maag. Voorbeelden zoals hierboven zijn er nog niet veel. We kunnen er veel van leren en vooral: mensen mee wakker schudden!

 
* Een verdrag voor de bescherming van kleine walvisachtigen in de Noordoost Atlantische Oceaan, de Ierse zee, Baltische zee en onze Noordzee