Tweede Kamer ontvangt statiegeldpetities en flessendoppen - Stichting De Noordzee

Doppen2Diverse milieuorganisaties hebben op dinsdag 17 juni bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor het statiegeld op plastic flessen met de aanbieding van een petitie en van een koker met 100 flessendoppen die werden gevonden op het strand.

Namens de milieubeweging heeft Recycling Netwerk samen met de Stichting Ons Statiegeld (S.O.S) een petitie aangeboden voor het behoud en de uitbreiding van statiegeld op plastic flessen aan. De petitie is door ruim 50.000 mensen getekend, vooral op de website www.echteheld.nl waar veel informatie te vinden is over statiegeldsystemen. De actiegroep ‘Statiegeld moet blijven!’ heeft hun gelijknamige Facebookpagina aangeboden, die in nog geen twee maanden tijd bijna 55.000 likes verkreeg. Stichting De Noordzee heeft een koker met 100 doppen aangeboden, hun gemiddelde ‘vondst’ op 400 meter strand. 

DoppenStatiegeld moet blijven

De acties richten zich in de eerste plaats op de dreigende afschaffing van het statiegeld op grote plastic flessen. Vorige week besloot staatssecretaris van milieu Wilma Mansveld de beslissing met een jaar uit te stellen. “Een goed begin, maar we zijn er nog lang niet”, volgens Lianne Kooistra van de actiegroep ‘Statiegeld Moet Blijven!’. “Het bedrijfsleven heeft nu een jaar extra de tijd om alsnog eerder gemaakte afspraken na te komen. Na dat jaar kan het statiegeld alsnog worden afgeschaft. Dat zou een grote teleurstelling zijn, want statiegeld levert de beste inzamelingsresultaten op. Het is eigenlijk heel simpel: als iets waarde heeft, ligt het niet op straat”.

Doppen3Steeds meer doppen op het strand

Stichting De Noordzee vindt bij haar schoonmaakacties op het strand steeds meer plastic flessen en doppen. Omgerekend naar de gehele Nederlandse kust liggen er in totaal bijna 90.000 doppen. Jeroen Dagevos hierover: “We kunnen 100% van ons huisvuil gaan recyclen, maar wanneer we het afval op de straten, in de parken en op onze stranden niet aanpakken dan blijft er afval in de Noordzee komen en zal de plastic soep in de oceanen alleen maar verder toenemen.”

Statiegeld op kleine flesjes

Doppen aanbieden_LRDe inzet van de milieubeweging is dan ook geen uitstel, maar uitbreiding. Robbert van Duin van Recycling Netwerk en S.O.S.: “De verkoop van kleine plastic flesjes is de afgelopen tien jaar met 80% gestegen. Er worden inmiddels zelfs meer kleine flesjes dan grote flessen met frisdrank en water verkocht. Juist die kleine flesjes veroorzaken veel zwerfafval en komen uiteindelijk voor een deel in de plastic soep in de oceanen terecht. En juist daarom worden overal ter wereld statiegeldsystemen ingevoerd en uitgebreid. In Nederland moeten we ook zo wijs zijn en statiegeld niet afschaffen, maar uitbreiden.”

Programma 17 juni: – 13.30 tot 13:45 uur: aanbieding petities door Stichting Ons Statiegeld en Statiegeld Moet Blijven – 13:45 tot 14:00 uur: aanbieding koker met doppen door Stichting De Noordzee – 14.00 tot 14.30 uur: flessenpost op het Plein Lees de brief van Stichting De Noordzee aan Staatssecretaris Mansveld