Tweede Kamer vindt microplastics in cosmetica onaanvaardbaar - Stichting De Noordzee

Aangenomen motie roept op tot een Europees verbod
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft gistermiddag ingestemd met de motie van PvdA Kamerlid Manon Fokke, waarin zij de regering verzoekt met de cosmetica-industrie in gesprek te gaan over het vermijden van het gebruik van microplastics in cosmetica. Bovendien gaat de regering zich vanaf nu in Europees verband inzetten voor een verbod op microplastics in verzorgingsproducten.
Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Een deel hiervan bestaat uit microplastics of micro beads. Deze minuscule bolletjes plastic zitten in honderden gangbare verzorgingsproducten. Wetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen om die microscopisch kleine stukjes plastic. Deze plastic deeltjes komen via het riool in de waterzuivering terecht, die ze voor een deel passeren omdat ze zo klein zijn. Uiteindelijk komen ze in zee terecht. Niet alleen plankton en schelpdieren krijgen de microplastics binnen, ook vissen zijn het slachtoffer. Giftige stoffen (zogeheten POP’s) hechten zich gemakkelijk aan plastic en komen zo in het lichaam van de dieren terecht. Gevreesd wordt dat die gifstoffen opgenomen worden in de voedselketen.
Europees verbod
De Tweede Kamer geeft met het besluit gehoor aan de campagne ‘Beat the Micro Bead’ waarin de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee vragen om een Europees verbod op de verkoop van producten met microplastics per 1 januari 2014 of zoveel eerder als mogelijk is. Wereldwijd wordt de campagne door 22 grote en kleine NGO’s gesteund.
Opsteker voor Plastic Soup Community
Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee: “Onze gezamenlijke campagne begon op 22 augustus van dit jaar en nu – na iets meer dan 3 maanden – worden we al gehoord in Den Haag. Waar een klein land groots in kan zijn! Vanaf nu richten we onze pijlen op Brussel.” Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: “Dit is een opsteker van jewelste. De nieuwe regering weet – ondanks de bezuinigingen – binnen enkele maanden nieuwe invulling te geven aan de o zo noodzakelijke verduurzaming. Waar het gaat om een dialoog met de cosmetica-industrie over het vermijden van het gebruik van microplastics, bieden wij producenten en retailers graag onze expertise aan. We willen letterlijk bijdragen aan het in praktijk brengen van dit belangrijke politieke besluit.”