Tweede Kamer stelt Kamervragen over plastics in scrubs - Stichting De Noordzee

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van de campagne ’Ik scrub plastic vrij!’ Kamervragen gesteld aan de Staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu (IenM).
Zij vraagt of de Staatssecretaris van IenM op de hoogte is van het gebruik van microplastics in scrub producten en zo ja, wat hij hier dan van vindt. Zijn Ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat immers over zowel het bestrijden van zwerfvuil als het beheren van onze natte infrastructuur, waaronder de Noordzee.
Zelf weet ik eigenlijk nog maar sinds kort dat in bijna alle producten met een scrubfunctie wel plastic deeltjes (micro plastics) verwerkt zitten. En dat voelt nogal dubbel. Zo ben ik voor mijn werk bezig met het aanpakken van het afvalprobleem in zee en thuis mijn plastic afval aan het scheiden. Maar ondertussen spoel ik vrolijk met iedere scrubbeurt miljoenen kleine stukjes plastic door het doucheputje.
We zijn erg blij dat de politiek het probleem lijkt op te pikken. We krijgen zelfs al meldingen van consumenten dat het in tandpasta zit. Ongelooflijk.
Ik kijk met veel belangstelling uit naar de antwoorden.
Vragen van kamerlid Ouwehand
Auteur: Sebastiaan Verkade