Tweede leg strandbroeders veilig voor Beach Cleanup Tour - Stichting De Noordzee

Door: Monique Beute

Op 3 en 4 augustus doet de Boskalis Beach Cleanup Tour 2016 Terschelling aan. Deze Terschellingse etappes zijn extra interessant, want de deelnemers worden vergezeld door een boswachter van Staatsbosbeheer. De boswachter leidt de vrijwilligers die dag over het strand en zal ervoor zorgen dat de tweede leg van de strandbroeders (zij broeden in augustus soms voor de tweede keer) niet wordt verstoord. 

Onopvallende nesten


Strandbroeders zijn in ons land tamelijk zeldzaam, omdat de meeste Nederlandse stranden te druk zijn geworden voor deze vogels. Juist op het rustige Terschellinger strand broeden strandbroeders nog in grote aantallen. Hier vind je de dwergstern, de noordse stern en de bontbekplevier. Maar omdat hun nesten tamelijk onopvallend zijn, soms maar een klein kuiltje in het zand, zouden de deelnemers van de Beach Cleanup Tour in alle opruimijver de nesten kunnen verstoren, of nog erger, er nietsvermoedend op kunnen trappen. Om dat te voorkomen loopt de boswachter in de voorhoede, zodat deelnemers ruim op tijd een seintje krijgen dat ze een nest naderen.

Op deze manier ontstaat er op 3 en 4 augustus op Terschelling een win-win-win-situatie: het strand van Terschelling opgeruimd, het tweede broedsel van strandbroeders ongestoord én de deelnemers dankzij de boswachter wijzer over het bestaan van strandbroeders.

Heb je tijd en zin gekregen om mee te lopen met één van de etappes op Terschelling? Je kan je nog inschrijven voor etappe van 
3 augustus of 4 augustus.

Boskalis Beach Cleanup Tour


Voor wie geen idee heeft van wat de tour inhoudt: de Boskalis Beach Cleanup Tour is een initiatief van Stichting De Noordzee. Van 1 t/m 14 augustus wordt de hele kust van Nederland schoongemaakt door mensen als jij en ik die het belangrijk vinden om eens per jaar het strand op te ruimen. Elke dag een etappe, startend in zowel het zuiden als het noorden van Nederland. Op 14 augustus ontmoeten de laatste twee etappes elkaar in Zandvoort, wordt de totale hoeveelheid weggeruimde rotzooi bekendgemaakt en is er een feestelijke afsluiting.