Uit de Noordzee: onderwaterbiologie, televisie en visnetten - Stichting De Noordzee

Vorige week ben ik een week de zee op geweest om te Noordzeeduiken. Samen met een aantal mariene biologen, fotografen, filmers en het team van ‘Duik de Noordzee Schoon’ heb ik veel duiken gemaakt en genoten van de natuur onder en boven water. Op de scheepswrakken die we bezocht hebben zijn visnetten verzameld en is het dierenleven in kaart gebracht. Zowel de schoonmaakacties als de monitoring van de scheepswrakken zijn succesvol verlopen.
Visnetten
Het team van Duik de Noordzee schoon houdt zich bezig met het verwijderen van visnetten van scheepswrakken. De vrijwilligers, onder leiding van beroepsduiker en natuurliefhebber Ben Stiefelhagen, haalden vuilniszakken vol rommel boven water. Gewapend met grote luchtflessen, messen, zagen en lijnensnijders wordt op een professionele wijze het scheepswrak schoongemaakt. Bovengekomen kregen de aanwezige biologen de kans om vastzittende krabben los te snijden, maar vooral ook door de netten te pluizen naar interessant leven.
Monitoring
Naast het doorzoeken van de visnetten die door de schoonmakers waren bovengebracht, hebben de deelnemers ook gewerkt aan het in kaart brengen van aanwezige diersoorten op en rond het wrak.
Aan de resultaten wordt momenteel nog gewerkt, maar er kan nu al gemeld worden dat er duidelijke verschillen waren tussen wrakken dicht bij de kust (20 zeemijl) en ver weg (45 zeemijl). Er zijn interessante diersoorten aangetroffen, binnenkort volgt hierover meer nieuws.
Televisie
Door hun positie ver op zee, moesten de deelnemers helaas het WK voetbal even missen. Er werd echter door onbekende zeevarenden wel een poging gedaan om hier wat aan te doen: Op de derde zeedag werd namelijk een drijvende televisie aangetroffen midden op zee. Als echte schoonmakers konden de teamleden van Duik de Noordzee schoon deze natuurlijk niet laten dobberen, dus er werd een reddingsactie uitgevoerd om het grote apparaat aan boord te brengen. Daar bleek het een behoorlijk net exemplaar te zijn, dat duidelijk nog niet zo lang op zee dreef. Het is onbekend welke verdachte de televisie overboord gezet heeft.
Helaas werd de Doggersbank niet bereikt vanwege materiaalproblemen, maar al met al was het een supermooie week, elke dag heb ik genoten van onze prachtige Noordzee.