Unieke geboorte van bruinvis in dolfinarium - Stichting De Noordzee

In het Dolfinarium Harderwijk is een bruinvis geboren. Dit is een unieke gebeurtenis omdat dit de tweede keer ooit is, dat een bruinvis in een dierenpark geboren is. Deze geboorte levert waardevolle wetenschappelijke informatie op over opgroeiende bruinvissen.
In de nacht van 4 op 5 mei is bruinvismoeder Amber bevallen van een kalfje. De jonge bruinvis heeft de naam Kwin gekregen. Kwin is genoemd naar de eerste gestrande bruinvis die na verzorging door SOS Dolfijn weer is uitgezet in de Noordzee. Kwin is heel klein, ongeveer 60 cm en weegt maar 5 kilo. De bevalling is bijzonder omdat het de tweede bruinvis is die wereldwijd in een dierenpark geboren is. In 2007 werd het eerste bruinvis kalf in een dierenpark in Denemarken geboren.
Met de geboorte van Kwin hebben wetenschappers de mogelijkheid een kijkje te nemen bij een opgroeiend bruinviskalfje. Er is namelijk nog weinig bekend over opgroeiende jonge bruinvissen. In het wild zijn bruinvissen namelijk erg schuw en moeilijk te onderzoeken. Onderzoek naar het opgroeien van Kwin levert belangrijke informatie op die kan helpen bij de verdere bescherming van bruinvissen in de Noordzee.
Bescherming van bruinvissen is juist nu erg belangrijk. De afgelopen winter zijn er namelijk heel veel bruinvissen dood op onze stranden aangespoeld. Een groot deel daarvan is het slachtoffer van bijvangst. Stichting De Noordzee zet zich de komende maanden intensief in om deze bijvangsten in de toekomst te voorkomen.
Op onze site hebben wij een uitgebreid dossier met informatie over de bruinvis in de Noordzee. Je kan ons dossier hier bekijken.
Met dank aan Eligius Everaarts, SOS Dolfijn