Vacature: Medior Projectleider Natuurvriendelijke Kustversterking - Stichting De Noordzee

Wil jij je inzetten voor het grootste natuurgebied van Nederland en bijdragen aan een schone en gezonde Noordzee? Heb je affiniteit met vraagstukken rondom zeespiegelstijging, kustversterking, zandwinning en -suppletie en wil je die inzetten bij een professionele maatschappelijke organisatie? Solliciteer dan nu bij Stichting De Noordzee als projectleider Natuurvriendelijke Kustversterking binnen het thema Ruimte voor Natuur.

Wat ga je doen?

NoordzeeRegenboog

Stichting De Noordzee zet zich in voor een goede balans tussen menselijk gebruik en de draagkracht van het ecosysteem op de Noordzee. Binnen het grote vraagstuk rondom kustverdediging en zeespiegelstijging vertegenwoordigen wij de stem van de Noordzeenatuur. De natuur is door intensief gebruik in grote delen van de Noordzee achteruitgegaan. Hier speelt zandwinning en -suppletie een rol in. Omdat natuur cruciaal is voor een gezonde Noordzee, blijven we ons inzetten om naast een economisch en technisch belang ook natuur een stem te geven 

Kustversterking en zandwinning en -suppletie hebben een rijke geschiedenis en heeft Nederland op vele vlakken groot gemaakt. Wat we ook zien is dat mede door zeespiegelstijging de zandhonger voor en in Nederland steeds groter wordt. Het is van belang dat er onderzoek is naar ecologisch verantwoorde manieren voor zandwinning en -suppletie. Daarnaast is er ook behoeft aan onderzoek en het testen van nature based solutions in relatie tot kustversterking. Het belang van ecologisch verantwoorde kustversterking is ook steeds vaker onderwerp van gesprek bij beleidsmakers. 

Met de huidige vooruitzichten op groeiende zeespiegelstijging en steeds grotere behoefte aan geschikt zand zal de impact op de kwetsbare en ecologisch belangrijke soorten en habitats alleen maar toenemen. Het is dus belangrijk dat ecologisch verantwoorde manieren van zandwinning en suppletie zullen worden bewezen en toegepast. Een effectieve manier zou kunnen zijn dat dit ook wordt uitgevraagd in de tenders voor het Kustlijnzorg programma om de innovatie van natuurvriendelijke kustverdediging te bevorderen. Dit geeft mogelijkheden voor duurzaam maritiem ondernemerschap. Het uitgangspunt hierbij is te allen tijde om het gebruik van de Noordzee in balans te brengen met de natuur. 

In deze positie vertegenwoordig je het natuurbelang door de implementatie van ecologisch verantwoorde kustversterking te bevorderen. Hierbij leg je contacten en onderhoud je deze contacten met de industrie, de wetenschappelijke wereld en de overheid.  

Je leidinggevende is Ewout van Galen, Hoofd Programma’s bij Stichting De Noordzee. 

Je functie is veelzijdig

zandsuppletie-in-zeeland_5842652734_o
 • Je zet je in voor het natuurbelang binnen kustversterking  op zowel nationaal als Europees niveau, met focus op zandwinning en -suppletie en kustversterking in het algemeen. 
 • Je draagt bij aan het definiëren, leiden en uitvoeren van projecten en onderzoeken gerelateerd aan kustversterking, zoals de rol die Stichting De Noordzee vervult binnen nationale en internationale coalities. 
 • Je blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en speelt adaptief in op nieuwe thema’s rondom kustversterking op de Noordzee. 
 • Je werkt in lijn met onze kernwaardes Samen, Onafhankelijk, ‘Science-based’ en Oplossingsgericht  onder meer in (wetenschappelijke) consortia, (bagger-)industrie en aan beleidsadviezen. 
 • Je beheert projecten inhoudelijk en financieel, en neemt deel aan projectteams. 
 • Je gaat effectief op zoek naar fondsen en middelen om de werkzaamheden voor  natuurvriendelijke kustversterking  langdurig te kunnen borgen en uitvoeren binnen Stichting De Noordzee. 
 • Je volgt politieke en wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en speelt daar strategisch op in met het public affairs team, zowel nationaal als internationaal. Ook ben je op de hoogte van (wereldwijd) innovatieve ontwikkelingen op het gebied van kustverdediging en weet dat te vertalen naar de toepassing in de Noordzee.  
 • Intern werk je nauw samen in een team bestaande uit projectleiders en mariene ecologen, waarbij je extern actief en representatief in contact bent met andere stakeholders actief op de Noordzee. 

Wie zoeken wij?

 • Je bent een zelfstandige werker, die als teamplayer goed collega’s meeneemt in je werk. 
 • Je hebt een gedreven ondernemende persoonlijkheid met een goed netwerk en zeer doelgericht, je ziet kansen om natuurvriendelijke kustverdediging als project uit te bouwen en gefinancierd te krijgen. 
 • Je hebt minimaal WO werk- en denkniveau en een relevante afgeronde opleiding (bijvoorbeeld civiele techniek, offshore en bagger techniek, aardwetenschappen). 
 • Je hebt affiniteit met en een voorkeur voor expertise in de kustversterking, morfologie, zandwinning en -suppletie. 
 • Je hebt tenminste 5 jaar relevante werkervaring opgedaan, bij voorkeur in de wereld van maritieme aannemers, kustwaterbouw en/of natuur.
 • Je bent in staat om standpunten over te brengen bij verschillende stakeholders, met name gericht op o.a. RWS, Deltacommissie, baggeraars, kennisinstellingen, verzekeraars, overheden. 
 • Je kent de taal van de verschillende stakeholders of maakt die je graag eigen, zoals maritieme aannemerij, kennisinstellingen en overheid op het gebied van (natuurvriendelijke) kustversterking.  
 • Je gaat voor impact in een dynamische omgeving en hebt hart voor de Noordzee. 
 • Je bent communicatief sterk en overtuigend in het Nederlands en Engels: in staat om een boodschap helder over te brengen aan verschillende doelgroepen. 
 • Je hebt goede ervaring met projectmanagement, communicatie en stakeholdermanagement. 

Wat bieden wij?

 • Een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid in een dynamisch werkveld. 
 • Een informele werksfeer binnen een gezellig team op loopafstand van Utrecht CS. 
 • Marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals laptop, telefoonvergoeding, pensioenopbouw, gratis reizen met het OV in heel Nederland, 30 vakantiedagen o.b.v. een 38-urige werkweek, vakantiegeld). 
 • Mogelijkheid tot doorgroeien. 
 • Het betreft een functie van 38 uur per week (32-36 uur is mogelijk in overleg) voor een jaar met mogelijkheid tot een vast contract. 
 • Het salaris is schaal 10, liggend tussen €3.001,28 tot €4.850,46 bruto per maand o.b.v. 38 uur per week, afhankelijk van kennis en ervaring. 

Reageren?

Reageren kan tot en met 24 mei door je CV en motivatiebrief te sturen naar [email protected]. Heb je vragen? Mail of bel dan met Margot van Aalderen, projectleider Natuurvriendelijke Kustversterking, op [email protected] of 06-13593508.