Vacature: Projectleider Ruimte voor Natuur - Stichting De Noordzee

Wil jij je inzetten voor het grootste natuurgebied van Nederland en bijdragen aan een schone en gezonde Noordzee? Heb je affiniteit met vraagstukken rondom visserij, aquacultuur en ecologie en wil je die inzetten bij een professionele maatschappelijke organisatie? Solliciteer dan nu bij Stichting De Noordzee als projectleider Duurzaam Voedsel binnen het thema Ruimte voor Natuur.

Wat ga je doen?

School vis, foto Ron Offermans
Beeld door: Ron Offermans

Stichting De Noordzee zet zich in voor een goede balans tussen menselijk gebruik en de draagkracht van het ecosysteem op de Noordzee. In de drie gelijktijdige transities die zich momenteel op zee voltrekken – de energie-, natuur- en voedseltransities – vertegenwoordigen wij de stem van de Noordzeenatuur. De natuur is door intensief gebruik in grote delen van de Noordzee achteruitgegaan. Omdat natuurgebieden cruciaal zijn voor een gezonde Noordzee, blijven we ons inzetten voor betekenisvolle bescherming van diverse natuurgebieden.

De Noordzeevisserij heeft een rijke geschiedenis en vormt een spil in het Nederlands cultuurbeeld. Met de jaren hebben praktijken van grootschalige overbevissing, bijvangst van kwetsbare soorten en verwoesting van de onderwaternatuur door sleepnetten, het leven onder water veranderd. De laatste decennia laten daarentegen gelukkig een duidelijke verduurzaming zien: de vloot krimpt, duurzaam quotabeheer zorgt voor minder overbevissing, technische tuigaanpassingen zorgen voor minder bijvangst, en het belang van beschermde natuurgebieden wordt steeds vaker geadresseerd bij beleidsmakers.

De huidige vraag naar een duurzame voedseltransitie op de Noordzee vraagt echter om een grotere omslag. De impact op met name kwetsbare en ecologisch belangrijke soorten en habitats moet worden verminderd door verdere verduurzaming en innovatie in de visserij- o.a gericht op minder bodemberoering, minder bijvangst, en een betere controle en handhaving. Daarnaast bieden nieuwe vormen van voedselproductie, zoals aquacultuur, mogelijkheden voor duurzaam maritiem ondernemerschap. Het uitgangspunt hierbij is te allen tijde om het gebruik van de Noordzee in balans te brengen met de natuur.

In deze positie vertegenwoordig je het natuurbelang door zowel de implementatie van beschermde gebieden als de transitie naar duurzame visserij te bevorderen. Je leidinggevende is Ewout van Galen, Hoofd Programma’s bij Stichting De Noordzee.

De functie is veelzijdig:

Symphodus melops – Corkwing wrasse – Zwartooglipvis
Een zwartooglipvis in de Noordzee. Vooral de mannetjes hebben een opvallende ‘tekening’ en kleur. Die zijn bij elke zwartooglipvis anders. Beeld door: Mick Otten
 • Je zet je in voor het natuurbelang binnen de voedseltransitie op zowel nationaal als Europees niveau, met focus op mariene beschermde gebieden en het minimaliseren van de ecologische impact van visserij.
 • Je draagt bij aan het definiëren, leiden en uitvoeren van projecten en onderzoeken gerelateerd aan natuurbescherming en versterking, zoals de rol die Stichting De Noordzee vervult binnen nationale en internationale coalities, het Visserij Innovatie Netwerk en de uitvoering van het Noordzeeakkoord middels bijdrages aan de verschillende werkgroepen.
 • Je blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en speelt adaptief in op nieuwe thema’s op de Noordzee zoals ‘Duurzaam Offshore Natuurversterkende Aquacultuur’ en andere vormen van medegebruik in windparken, en onderwatergeluid.
 • Je werkt in lijn met onze kernwaardes Samen, Onafhankelijk, en ‘Science-based’, onder meer in (wetenschappelijke) consortia en aan beleidsadviezen.
 • Je beheert projecten inhoudelijk en financieel en neemt deel aan projectteams.
 • Je volgt politieke en wetenschappelijke ontwikkelingen op de voet en speelt daar strategisch op in met het public affairs team, zowel nationaal als internationaal.
 • Intern werk je nauw samen in een team bestaande uit projectleiders en mariene ecologen, waarbij je extern actief en representatief in contact bent met andere stakeholders actief op de Noordzee.

Wie zoeken wij?

 • Je bent een zelfstandige werker, die als teamplayer goed collega’s meeneemt in je werk.
 • Je hebt minimaal WO werk- en denkniveau en een relevante afgeronde opleiding (bijvoorbeeld mariene wetenschappen of marien governance),
 • Je hebt affiniteit met en een voorkeur voor expertise in de visserij, zoals visserijbeheer, innovatie en natuurbescherming.
 • Je hebt tenminste 3 jaar relevante werkervaring opgedaan, bij voorkeur in de wereld van visserij en/of natuur.
 • Je bent sociaal, ontwapenend, mensgericht met een goed inlevingsvermogen.
 • Je hebt affiniteit met politieke ontwikkelingen en beleidsbeïnvloeding.
 • Je gaat voor impact in een dynamische omgeving en hebt hart voor de Noordzee.
 • Je bent communicatief sterk en overtuigend in het Nederlands en Engels: in staat om een boodschap helder over te brengen aan verschillende doelgroepen.
 • Je hebt ervaring met projectmanagement, communicatie en stakeholdermanagement.

Wat bieden wij?

 • Een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid in een dynamisch werkveld.
 • Een informele werksfeer binnen een gezellig team op loopafstand van Utrecht CS.
 • Marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals laptop, telefoonvergoeding, pensioenopbouw, gratis reizen met het OV in heel Nederland, 30 vakantiedagen o.b.v. een 38-urige werkweek, vakantiegeld).
 • Het betreft een functie van 38 uur per week (32-36 uur is mogelijk in overleg) voor een jaar met mogelijkheid tot een vast contract.
 • Het salaris is schaal 10, liggend tussen €3.001 tot €4.885 bruto per maand o.b.v. 38 uur per week, afhankelijk van kennis en ervaring.

Reageren?

Reageren kan tot en met 28 april 12.00 door je CV en motivatiebrief te sturen naar [email protected].

Heb je vragen? Mail of bel dan tot en met 7 april met Ewout van Galen, Hoofd Programma’s, op [email protected] of +31 6 41428791. En vanaf 10 april met Serena Rivero, projectleider Ruimte voor de Natuur, op [email protected] of +31 6 29799357.