Een team van deskundige en betrokken medewerkers werkt samen met andere organisaties aan het realiseren van deze doelstelling. Onze kernwaarden zijn: onafhankelijk, science-based, samen en oplossingsgericht. Momenteel zijn wij op zoek naar een:

Projectleider Schone Scheepvaart

Wat ga je doen?  

Je bent verantwoordelijk voor het uitdragen van de visie van SDN en richt je op de verduurzaming van de scheepvaart. Je beoogde impact is een emissieloze, schone scheepvaart. De functie is veelzijdig: je bent dé scheepvaartdeskundige van Stichting De Noordzee, jaagt innovaties aan op scheepvaartgebied en gaat werken aan het creëren van een marktvraag naar schone scheepvaart op de Noordzee. Je voornaamste doel is het ontwikkelen van groene duurzame scheepvaartroutes op de Noordzee(kustvaart). Verder zul je je richten op

 1. het voorkomen van containerverlies;
 2. het voorkomen van scheepsafval en afval en ladingrestanten in zee en
 3. schonere werkschepen op de Noordzee.

Je werkt samen met o.a. de scheepvaartsector, kennisinstellingen zoals MARIN, partner-NGO’s, afvalverwerkers, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam.

Schone scheepvaart 

Je bouwt en onderhoudt een netwerk in het maritieme bedrijfsleven en adresseert het duurzaamheidsbeleid van bedrijven in de keten van maritiem transport op de Noordzee. Je gaat in dialoog met rederijen, hun klanten, ladingeigenaren, mede-NGO’s, de overheid en financiers om de transitie naar een schone scheepvaart te versnellen (o.a. door beleidsontwikkeling en het creëren van marktvraag en aanbod). Je organiseert bijeenkomsten om kennis te delen en vraag en aanbod op elkaar af te stemmen binnen de scheepvaartsector via o.a. het Platform Schone Scheepvaart, maar ook met innovatiegerichte instanties en social entrepreneurships. Daarnaast ben je bezig met beleidsbeïnvloeding bij o.a. de politiek, overheden en bedrijven voor het behalen van de doelen van Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens.

Afval in zee: aanpak bij de bron

Naast bovengenoemde kerntaken werk je wanneer gewenst vanuit je expertise op scheepvaart mee aan het voorkomen van afval in zee en op het strand, in het bijzonder scheepsafval en ladingrestanten. Daarnaast werk je aan acquisitie voor projecten en publieke campagnes voor reductie van afval in zee waaronder de Boskalis Beach Cleanup Tour. In dialoog met o.a. de overheid en bedrijven uit de maritieme sector zoek je oplossingen voor de meest voorkomende soorten afval die op het strand aanspoelen. Via bijeenkomsten van o.a. Green Deals zet je in op maximale impact voor een schone zee, en je zorgt ervoor dat scheepsafval publieke aandacht krijgt, bijvoorbeeld via de Boskalis Beach Clean Tour.

Communicatie

Communicatie, direct en via (sociale) media is een belangrijk onderdeel van je werk. Je schrijft rapportages, blogs, tweets en werkt aan publieke campagnes.

Containerschepen door Juan Cuetos / OCEANA op de Bruine Bank
Beeld door: Juan Cuetos / OCEANA

Wie zoeken wij? 

 • Relevante academische opleiding (bijvoorbeeld toxicologie met specialisatie op emissies, civiele techniek/scheepsbouwkunde, rechten, logistiek en transport, maritieme opleidingen of milieukunde)
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
 • Opent deuren en creëert draagvlak en betrokkenheid op strategisch management-niveau
 • Ontwikkelt nieuwe projecten en realiseert hiervoor financiering
 • Ervaring met projectmanagement
 • Breed inzetbaar, ook op andere dossiers
 • Gaat voor impact in dynamische omgeving
 • Communicatief sterk en overtuigend in Nederlands en Engels: in staat om een boodschap helder over te brengen aan verschillende doelgroepen

Profiel 

Je hebt passie voor de Noordzee en schaart je achter onze kernwaarden. In het bijzonder heb je affiniteit met verduurzaming van de scheepvaart en marien afval. Je bent kritisch, analytisch en hebt oog voor strategie en tactiek. Je neemt initiatief, verbindt en werkt graag samen. Je hebt oog voor fondsenwerving en laat je niet snel uit het veld slaan. Je bent realistisch, resultaatgericht en beschikt over een groot doorzettingsvermogen. Daarnaast hechten wij aan flexibiliteit, zelfstandigheid en stressbestendigheid.

Wat bieden wij?

Een uitdagende baan met veel verantwoordelijkheid in een dynamisch werkveld. Je krijgt volop de kans zelf invulling te geven aan je werk. Je opereert in teamverband met de andere projectleiders in het team Schone Zee. De functie stelt je in staat een groot netwerk op te bouwen en biedt externe zichtbaarheid. Het maandsalaris is afhankelijk van expertise en ervaring en begint bij f € 3.100 bruto per maand bij een 38-urige werkweek. We hanteren goede secundaire arbeidsvoorwaarden. De programmaleider Schone Zee is je leidinggevende.

Meer informatie?

Bel op vrijdag 29 november 2019 tussen 10:00 en 11:00 met Ewout van Galen (programmaleider Schone Zee Stichting De Noordzee) op 06-41428791.

Interesse?

Reacties t/m zondag 15 december 2019 uitsluitend via e-mail aan: vacature@noordzee.nl.

De eerste ronde van de gesprekken vindt plaats in de tweede week van januari 2020. De tweede ronde in de vierde week van januari 2020.