Veiligheid op zee - Stichting De Noordzee

Voor je op expeditie gaat is het van belang dat je weet wat je moet doen in noodsituaties. De Noordzee kan, met slecht weer en hoge golven, namelijk best gevaarlijk zijn! Jip gaat mee op expeditie, en moest daarvoor een tweetal veiligheidstrainingen volgen. Zij deed dit met Get Wet Maritiem. Spannende, maar leuke dagen! Hieronder een kort verslag.

 Auto te water, vlotje keren en vuursignalen

 

De eerste training was binnen, waarbij we in een groot zwembad allerlei oefeningen moesten doen. Zo moesten we reddingsvlotten omkeren, aan netten omhoog klauteren en abseilen. Ook was er een simulator die een auto te water nabootste, waaruit je dan (rustig!) leerde te ontsnappen. Wist je bijvoorbeeld dat je je gordel pas los moet doen als je hoofd al buiten de auto is? Anders drijf je tegen het plafondAan het einde van de dag moesten we veel van de oefeningen nog eens doen, maar dan in een rap tempo en bemoeilijkt door gesimuleerde wind, regen en onweersflitsen. Een ontzettend gave training!

 Foto’s: De beste manier om te zwemmen in noodsituaties, als een lange ‘krokodil’

De tweede training begon met een interessant theoriedeel over onderkoeling, veiligheidsmaterialen en tweede verdrinking. Wist je bijvoorbeeld dat je een ernstig onderkoeld persoon nooit onder de douche mag zetten? Of dat je een drenkeling eigenlijk niet verticaal het water uit mag hijsen? De middag vond plaats op de Noordzee. Het was een prachtige dag, met een rustige zee. Aan boord van en rondom een sleepboot deden we allerlei oefeningen, zoals reddingsvlotten keren, drenkelingen aan boord rollen, en noodsignalen afschieten. Weer een bijzondere dag.

Bepakt met de noodzakelijke veiligheidskennis heb ik nu nog meer zin om op expeditie te gaan!