Veldwerktraining Coastwatch succes - Stichting De Noordzee

Het is nog koud als ik ’s morgens vroeg naar Overveen rijd. Ik ben een beetje gespannen, maar heb vooral erg veel zin in deze dag. De eerste Coastwatch veldwerktraining voor docenten en toa’s gaat na alle voorbereidingen nu echt beginnen.
Om 10 uur arriveren de eerste deelnemers. In het zonnetje, met een beker koffie met wat lekkers erbij wachten ze op de anderen. Een geweldig begin van de dag. Na een korte introductie, geeft Mieke Bon van Ecomare richtlijnen voor veldwerk op het strand. De deelnemers zijn erg betrokken en praktisch in gesteld. ‘Geef ik de instructies al op school of beter op het strand?’, ‘Hoe ga ik om met een grote groep die allemaal iets willen zien van de korvangsten?’ Het zijn maar een paar voorbeelden.
Na Mieke is het de beurt aan Gerhard Cadee, zeeonderzoeker in hart en nieren, die ons meeneemt in de wereld van schelpen en de sporen die andere dieren erop achterlaten. Eigenlijk kunnen we er geen genoeg van krijgen, maar ook het strand roept. En gelukkig gaat Gerhard mee, zodat we ter plekke onze vondsten aan hem kunnen voorleggen. ‘Is dit nu een scholekster geweest?’ ‘Is dit slijtage of toch gaatje gemaakt door een roofslak?’ De lezing heeft ons duidelijk allemaal geïnspireerd en ik denk dat er komend jaar veel leerlingen kennis gaan maken met schelpen en de bijzondere verhalen die ze kunnen vertellen.
Natuurlijk gaan we ook aan de slag met veldwerkopdrachten en niet te vergeten met sleepnetvissen. Mieke doet het voor, maar ook een van de deelnemers waagt zich aan een trek. Het overwinningsgebaar in de branding na afloop zegt alles. Na bijna 2 uur op het strand moeten we weer terug naar de bus. Eigenlijk te snel, want er is nog zoveel te zien en te doen. Onder het genot van een drankje op het terras van het Duincafé kijken we terug op een geslaagde dag. Iedereen gaat naar huis met nieuwe ideeën, enthousiasme voor veldwerk op het strand en een kleurtje op het gezicht van de zon.