Stichting De Noordzee is sinds januari 2022 onderdeel van dit driejarig internationaal project. Het Velux-project richt zich op een intensivering van de samenwerking tussen de Europese windindustrie (inclusief transmissiesysteembeheerders) en natuurorganisaties via de in eind 2020 opgezette Offshore Coalition for Energy and Nature. Door het delen van kennis en best practices via deze Coalitie willen we een platform creëren dat technische innovaties stimuleert, gericht op het verminderen en compenseren van cumulatieve milieueffecten. Specifiek werken we aan mitigatiemaatregelen, monitoringsrichtlijnen, richtlijnen voor het natuurvriendelijk ontwerp van offshore windinfrastructuur en uitgangspunten voor een circulair windpark, inclusief ontmantelingsmethoden.
Wat is de rol van Stichting De Noordzee?
Stichting De Noordzee speelt een sleutelrol door expertise te verzamelen over de best beschikbare technieken voor mitigatie en het opstellen van richtlijnen voor het standaardiseren van monitoringsrichtlijnen. We onderzoeken hoe we verschillende methoden en technologieën kunnen samenbrengen om de impact op de natuur te minimaliseren. Deze kennisuitwisseling is cruciaal voor het ontwikkelen van effectieve oplossingen en het bevorderen van een ecosysteem-gebaseerde aanpak in offshore energie-infrastructuur.
Waarom werken we aan dit project?
Met de snelle toename van windenergie op zee is het essentieel om te waarborgen dat de beste beschikbare technieken worden toegepast. De ambities voor offshore wind zijn hoog, en de gezondheid van de Noordzee-natuur staat onder druk door menselijke activiteiten. Dit project biedt ons de kans om te zorgen voor een betere integratie van milieu-overwegingen, zodat we de negatieve impact op de natuur kunnen verminderen en waar mogelijk zelfs versterken.
Samenwerkingspartners
Het Velux–project is een samenwerking met Birdlife Europe, het Renewables Grid Initiative (RGI) en Natuur & Milieu. Het project wordt gefinancierd door de Velux Foundation, met cofinanciering van het Ministerie van KGG en de Flotilla Foundation.