Verantwoorde ASC forel binnenkort op de markt - Stichting De Noordzee

Het zal niet lang meer duren of ASC forel ligt naast ASC tilapia en ASC pangasius in de schappen van de supermarkt. Het ASC-certificeringsproces is sinds vandaag weer een stapje dichter bij de certificering van forelkwekerijen. In 2012 werd de definitieve standaard voor verantwoorde forel vastgesteld. Deze standaard geeft aan welke eisen een forelkwekerij moet voldoen om tot de top 20% van de forelsector te horen.

De volgende stap was bekijken hoe deze standaard vertaald kon worden naar concrete voorwaarden waaraan een kwekerij moet voldoen. Vandaag is deze handleiding met voorwaarden af en deze wordt vanaf vandaag in de praktijk gebracht. De forel standaard heeft nu meetbare doelen, waarmee een bedrijf gecontroleerd kan worden. Stichting De Noordzee heeft actief deelgenomen aan de ontwikkeling van de standaard voor forel. “Door deel te nemen aan de standaard, kregen we de mogelijkheid en verantwoordelijkheid om een goed en gedegen standaard op de markt te brengen voor verantwoorde vis,” aldus Margreet van Vilsteren, aquacultuur specialist bij Stichting De Noordzee en tevens bestuurslid van de Steering Committee van de forelstandaard. Stichting De Noordzee geeft ASC ook een prominente plek gegeven op de VISwijzer, waarvan de nieuwe editie dit voorjaar uitkomt, en op goedevis.nl.

Forelkweek Het grootste gedeelte van de forellen wordt gekweekt in doorstroomsystemen, gesloten systemen en in kooien in de rivier. Een klein deel wordt gekweekt in kooien op zee, maar dit aandeel groeit wel.  Het gehalte aan vismeel en visolie in het voer is vrij hoog. Er zijn bestanddelen in het voer die niet op een duurzame manier worden geproduceerd en daar moet verduurzaming in plaatsvinden. Stichting De Noordzee is van mening dat het kopen vis met het ASC-keurmerk zal leiden tot een revolutie in de visvoer-industrie. Tot  nu toe is er vanwege het gebrek aan vraag nog geen betaalbaar duurzaam voer ontwikkeld. ASC-gecertificeerde kwekerijen krijgen vijf jaar de tijd om alleen nog voer met visbestanddelen uit wilde vangst te gebruiken die MSC-gecertificeerd zijn. Auteur: Margreet van Vilsteren. Zie ook: 17 april 2012: ASC-logo gelanceerd voor verantwoorde kweekvis 31 januari 2012: Wereldwijde duurzaamheidstandaard voor forel af