Heeft jouw gemeente een verbod op ballonnen oplaten? - Stichting De Noordzee
Ballonresten BBCT 2018 (9)
Een aangespoelde ballon met lint op het strand. Wist je dat ballonnen zijn verdwenen uit de top vijf van meest gevonden strandafval? De Noordzee is alle gemeenten die ballonoplatingen verbieden dankbaar.

Het oplaten van ballonnen is passé. Een overgrote meerderheid van gemeenten heeft het oplaten van ballonnen verboden of heeft een ontmoedigingsbeleid. Goed nieuws, want het oplaten van ballonnen heeft een negatieve impact op natuur en milieu. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten. Ook dragen de ballonnen in zee bij aan de plasticsoep.

Zoek hieronder op of jouw gemeente al een verbod op ballonoplatingen heeft ingesteld. Zo niet? Stuur je gemeente dan een mail of bericht via sociale media om te vragen om ook in actie te komen. Samen kunnen we zorgen voor een schone en gezonde Noordzee!

In welke gemeenten is er een verbod?

Het aantal gemeenten dat ballonoplatingen wil aanpakken is afgelopen jaren enorm snel gestegen. In 2018 had slechts 5% van de gemeenten een verbod op ballonoplatingen en sinds het start van deze campagne is het aantal gemeenten met een verbod gestegen naar 56%. Daarbovenop hanteert 24% van de gemeenten een ontmoedigingsbeleid. Dit betekent dat een ruime meerderheid van 80% van de gemeenten in actie komt tegen ballonnenvervuiling in zee: 282 van de 352 gemeenten.

Goed nieuws, maar het kan nog beter. Samen kunnen we deze kaart nog groener kleuren.

Hoe kun jij in actie komen?

Help je mee deze cijfers nog meer te laten stijgen? Samen kunnen we ervoor zorgen dat er geen ballonnen meer in zee terechtkomen. Nu vinden we namelijk gemiddeld nog 11 ballonnen per honderd meter strand. Vogels, vissen en zeezoogdieren kunnen in de ballonnen stikken en in de linten verstrikken, en de ballonresten dragen bij aan de plasticsoep. Lees hier meer over waarom opgelaten ballonnen van welk materiaal dan ook schadelijk zijn.

Kijk op bovenstaande kaart of jouw gemeente al een verbod heeft of ontmoedigingsbeleid voert.
Nog niet? Kom dan in actie, want samen kleuren we de kaart groen!

Email of post

Stap 1: Download deze kaart.
Stap 2: Als je de kaart downloadt, kun je erin typen. Voorzie de kaart van je eigen, persoonlijke boodschap. Houd het netjes en positief: samen kunnen we immers zorgen voor een schone en gezonde Noordzee. Sla de kaart op, of print de kaart uit.
Stap 3: Verstuur de kaart per e-mail of per post. Hier vind je van alle Nederlandse gemeenten het postadres en e-mailadres.
Stap 4: Laat ons weten welke gemeente je om een verbod hebt gevraagd!

Facebook

Mei 2019 Ballon op zee Bruine Bank door Jip Vrooman

Laat je vrienden en familie weten dat jij deze campagne steunt door een bericht te delen op jouw Facebook-timeline.
Deel ons bericht op Facebook! Je kunt deze tekst erbij zetten: “Heeft jouw gemeente al een verbod op ballonoplatingen? Check het hier en stuur ze een bericht!”

Twitter

Disclaimer

De landelijke invulling van gemeentelijk ontmoedingsbeleid voor het oplaten van ballonnen is gebaseerd op onderzoek van Stichting De Noordzee. De volgende bronnen zijn geraadpleegd: 1) de website http://overheid.nl/ voor lokale wet- en regelgeving, APV;
2) gemeentewebsites; 3) nieuwsberichten van landelijke en lokale media; 4) telefonisch en mailcontact met gemeenten en lokale politieke partijen. De informatie in dit onderzoek is gebaseerd op de stand van zaken t/m 20 oktober 2020. Mail [email protected] indien je een wijziging wilt doorgeven.
Cover_Photo___BBCT2019_Z10_Hoek_van_Holland_Monster_filteretappe_door_Mart_Smit_12_

Dian uit Veendam zorgde voor een ballonoplaatverbod in haar gemeente

Soms duurt het lang om van een goed idee tot goed beleid te komen, maar dat het ook snel kan gaan bewijst de 18-jarige Dian Oterboom.