Verkiezing Noordzeedier 2010 - Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee laat duikers kennismaken met biodiversiteit van de Noordzee
Wat is volgens duikers hét Noordzeedier van 2010? Stichting De Noordzee vraagt het op 6 en 7 februari aan de bezoekers van de Duikvakerbeurs 2010 in Houten. Duikers kunnen door te stemmen een duiktrip op de Noordzee winnen. Tijdens de duikbeurs is Stichting De Noordzee tevens op zoek naar vrijwilligers die mee willen doen aan wrakmonitoring. Duikers die zich opgeven krijgen het Noordzeelogboek voor duikers, dat tijdens de Duikvaker gelanceerd wordt, cadeau.
Wat leeft er allemaal in de Noordzee? Voor veel duikers is dat nog onbekend, maar ook onderzoekers weten relatief weinig over de bewoners onder de zeespiegel. Duikers kunnen bijdragen aan het vergaren van kennis over de biodiversiteit in zee. Op de bodem van de Noordzee liggen vele scheepswrakken die talloze Noordzeeduikers aantrekken, op zoek naar avontuur en gezonken schatten. Niet alleen duikers komen op een wrak af: ook op het onderwaterleven van de Noordzee hebben wrakken een grote aantrekkingskracht. Daar waar de rest van de Noordzee vooral uit zand bestaat, zijn wrakken harde ondergronden die gelden als hotspots van biodiversiteit.
Tijdens Duikvaker vraagt Stichting De Noordzee met de verkiezing, het Noordzeelogboek en de monitoring aandacht voor de biodiversiteit in de Noordzee. De verkiezing Noordzeedier van 2010 moet duikers stimuleren na te denken over wat er zoal in onze Noordzee leeft. Het Noordzeelogboek gaat dieper in op de Noordzee en geeft een overzicht van oorspronkelijke bewoners, verdwijnende soorten en nieuwkomers. Door klimaatverandering en menselijk handelen als visserij en scheepvaart verdwijnen er soorten, maar komen er ook nieuwe soorten voor in de plaats. Welke dat zijn, is nog grotendeels onbekend.
Stichting De Noordzee start in de zomer van 2010 een wrakmonitoring om meer zicht te krijgen op de soorten die er leven. Hiervoor wordt samengewerkt met marien biologen, wrakduikorganisaties zoals ‘Get Wet’ en organisaties die veel ervaring hebben met onderwateronderzoek.
Wat is jouw favoriete Noordzeedier?
Laat het weten op de stand van Stichting De Noordzee. Daar kun je een keuze maken uit 24 voorgeselecteerde dieren. Staat jouw dier er niet bij, dan kun je ‘m zelf toevoegen op het stemformulier. Met je stem kun je een dag duiken met het team van Duik de Noordzee schoon (t.w.v. €140) winnen! Ook worden er tien dvd’s Schatten van de Noordzee onder de deelnemers verloot.
Noordzeelogboek: speciaal voor duikers
Het Noordzeelogboek is een informatieve aanvulling op je eigen duiklogboek. Het biedt een kijkje onderwater, met enkele algemeen voorkomende en meer bijzondere bewoners. Ook staat er in het logboek wat de bedreigingen voor de onderwaternatuur zijn en wat je als duiker zelf kan bijdragen aan een schone en gezonde Noordzee.
Ben jij de Noordzeeduiker die we zoeken?
Stichting De Noordzee is tijdens de Duikvakerbeurs op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om mee te doen met wrakmonitoring op de Noordzee. Het informatieformulier kun je bij de stand van Stichting De Noordzee ophalen. Wie zich opgeeft als geinteresseerde, krijgt het Noordzeelogboek voor duikers cadeau.