Net als gisteren meldden vandaag een 40-tal vrijwilligers zich voor de start van de etappe. Nadat ze een lekker kopje koffie kregen van MyBeach strandtent De Zeester, gaf de heer Hoekema, burgemeester van Wassenaar, het startschot.
De 100-metertelling leverde vandaag 992 items op, waaronder 428 peuken, 212 stukjes plastic en 96 touwtjes en netten.
Tijdens de etappe trok een van de deelnemers aan wat waarschijnlijk een kort stukje touw moest zijn. Maar tot ieders verbazing bleef er steeds meer van het visnet tevoorschijn komen. Uiteindelijk hadden we tien man (en vrouw) en de trekkracht van de strandkar nodig om het gevaarte aan de oppervlakte te krijgen. In overleg met de strandwacht, besloten we het te laten liggen. Zij zouden het later met een jeep ophalen zodat wij onze tocht verder konden zetten.
Iets voorbij de helft van de etappe, in Katwijk, besloten we de zwaarbeladen strandkar tussentijds te legen bij de Katwijkse reddingsbrigade. De tussenstand hier was veelbelovend: 385 kg plastic, touw, peuken, verpakkingen en hout.
Tussen Katwijk en Noordwijk deed vrijwilliger Anne een pijnlijke ontdekking: een dode jonge zeemeeuw die helemaal verstrikt was in een kluwen van netten en touw. Hoe goed iedereen ook begrijpt wat de noodzaak is van schone stranden, zon schrijnend voorbeeld maakte het voor de getuigen wel weer extra duidelijk. Ons afval brengt dieren in serieuze problemen. Volgens de VN komen er jaarlijks een miljoen zeevogels om door afval in zee. Dat is een belangrijk motief voor deze campagne.
In Noordwijk, bij MyBeach locatie Take 2, wogen we het tweede deel van het afval. Samen met de eerder e vangst wederom een nieuw record: 452,50 kg afval!
Aan alle enthousiaste deelnemers, Supporters van Schoon en Milieucentrum Rotterdam: DANK U WEL!
Verslag etappe 10: een verstrikte zeevogel
leestijd: < 1 minuut