Etappe 13: ‘Ruim je afval oh-op’ - Stichting De Noordzee

Vanaf half 11 stonden 25 deelnemers te trappelen om ons te ondersteunen met de 13e etappe van Wijk aan Zee via Heemskerk naar Castricum. De gebruikelijke detailmeting ging na een korte uitleg van start. Opvallend was dat de aanspoellijn een duidelijke verzamelplaats was van afval, verborgen tussen het wier. Veel afval kwam dus duidelijk uit zee.
Met de ‘Ruim je afval op’ song van What Is Happening Here werden wij feestelijk doch enigszins dwingend uitgezwaaid. Het eerste stuk werd gedomineerd door kleine stukjes oranje of blauw IMG_3295touw en ballonresten (hierbij kwam het ‘Happy meal’ thema opvallend vaak terug). De kilo’s liepen aardig op.
Na 114 kilo afval vonden we het tijd om de boterhammen uit te pakken. Helaas ging de lunch gepaard met een zeer plaatselijk regenbuitje. Gelukkig komt na regen altijd zonneschijn en dat duurt in Wijk aan Zee blijkbaar niet zo lang .
Het strand van Heemskerk was opvallend schoon en doet daarmee de naam van ‘Het schoonste strand van Nederland’ eer aan, waardoor de rugspieren hier even tot rust konden komen.
fotoNa Heemskerk werden wij blij verrast door een kunstwerk van vissen gemaakt van plastic flessen gevangen in een web van touw: vissen in een net hebben er nog nooit zo mooi uit gezien. Een paar kilometer verder kwamen we een minder mooie verassing tegen: een groot losgeslagen staand want net vol zand. Te zwaar om op de kar mee te krijgen. Gelukkig wordt (na onze melding) het net later opgehaald door strandbeheer.
In Castricum werden we feestelijk binnengehaald en na een heerlijk avondmaal in strandpaviljoen Deining zitten wij moe en voldaan in de camper op weg naar een welverdiende rustdag.