Verslag etappe 7: Het nieuwste strand van Nederland - Stichting De Noordzee

IMG_3102 (640x427)’s Ochtends laat de buienradar flinke donkerblauwe en rode vlekken zien, die onze kant op komen. Dus goed ingepakt staan we om 11 uur met Cees-Willem Koorneef, plaatsvervangend Havenmeester van Rotterdam, op het strand van de Maasvlakte. Hij vertelt hoe Rotterdam tot nu toe heeft gewerkt aan verbetering van inzameling van scheepsafval: “van 10% naar 70% afgifte, dat betekent dat we nu op een 7 zitten, maar we willen naar een 10”. Vervolgens trekken we met een kleine groep deelnemers langs de kust. Vooral veel touwtjes en stukken net vinden we deze keer en later enorme hoeveelheden sigarettenpeuken.
IMG_3051 (640x427)Bij de vrijwillige reddingsbrigade worden we gastvrij ontvangen met koffie – net op tijd voordat het echt begint te gieten. Vandaag geen badgasten dus ook weinig actie voor de redders. Verder naar het noorden wordt het strand steeds meer verlaten – en vinden we steeds meer troep, waaronder ook duidelijk
spullen van schepen: netten, touwen, pallets, jerrycans e.d. In totaal hebben we vandaag 139 kilo afval opgehaald. Hoewel de scheepvaart op de goede weg is, moet er dus ook in deze bedrijfstak nog wel wat gebeuren.
 
Tegen het einde van de tocht doemt er plotseling een Grijze zeehond op in de branding. Hij bekijkt ons nieuwsgierig en we stellen ons IMG_3074 (640x422)voor dat hij goedkeurend knikt.
 
 
 
 
 
 
IMG_3087 (640x426)