Verslag etappe 8: Door tot het (bittere) eind om het record te verbreken - Stichting De Noordzee

IMAG1215 Vandaag was zo´n dag dat echt alles meezit. Met 22 graden en een licht briesje was het ideaal weer om op het strand te lopen. En de grote groep van zo´n 20 vrijwilligers, waaronder 5 medewerkers van Boskalis, die ons kwam helpen vandaag was zeer enthousiast. Een groot deel van de vrijwilligers is meegelopen tot aan het eindpunt in Kijkduin, super goed gedaan! Net als op eerdere dagen, begonnen we met het tellen van al het afval op een stuk van 100 meter. Deze telling leverde veel op. Zo vonden we 549 sigarettenpeuken, 37 doppen ballontouwtjes en 213 stukjes plastic. De artiesten van What Is Happening Here, inclusief Egbert-Jan Weeber, zorgden vandaag weer voor muzikale ondersteuning op de MyBeach-locaties Beachclub Royal en Strandtent de Pit.
Woestijn
Na de telling vertrokken we voor onze 12 kilometer lange tocht naar Kijkduin. Eén van de meest IMAG1225bijzondere plekken die we hierbij passeerden, was de zandmotor. Dit is een enorm opgespoten zandeiland voor de kust, dat door wind en stroming wordt verplaatst. Dit zorgt voor een meer natuurlijke manier van kustversteviging dan de gebruikelijke vooroeversuppleties en voorkomt dat schepen met zand af en aan moeten varen om de kust op orde te houden. Op sommige plekken langs de zandmotor is de zee niet meer zichtbaar en waan je je eerder in de woestijn dan langs de Hollandse kust.
Record verbroken!
Het afval dat we vonden langs deze route bestond grotendeels uit dezelfde items die we eerder vonden: veel peuken, flesjes, dopjes, stukjes visnet en ballonnentouwtjes. Doordat we vandaag IMG-20130808-WA0003met zo’n grote groep vrijwilligers waren en daardoor de hele breedte van het strand konden afkammen, is het ons wel gelukt een nieuw record te vestigen: in totaal haalden we vandaag 410 kilo afval op! Vooral bij de Zandmotor lag erg veel troep. Aangezien dit voornamelijk uit verpakkingen en ander toeristenafval bestond is nu wel duidelijk dat strandbezoekers erg veel achterlaten na een dagje strand. We hopen natuurlijk dat we, door dit probleem in beeld te brengen, hier een beetje verandering in kunnen brengen.