Verslag etappe 9: Record aantal meelopers - Stichting De Noordzee

Etappe 9 Kijkduin – Wassenaar
Etappe 9
Vandaag hebben we aandacht gevraagd voor de discussie rond statiegeld. Op dit moment is er een goed werkend systeem rondom statiegeld, dat mogelijk afgeschaft gaat worden. Stichting De Noordzee is voor statiegeld, omdat je op deze manier waarde geeft aan gebruikt plastic. Waarde geven aan plastic is één van de belangrijkste manieren om zwerfvuil tegen te gaan.
In totaal 40 deelnemers meldden zich bij de start: een record tot nu toe. We startten bij MyBeach paviljoen People aan de zuidzijde van Kijkduin. De 100 meter telling leverde 843 afvalitems op, waaronder 413 peuken en 218 kleine stukjes plastic. Vervolgens trokken we over de volle breedte van het strand richting Scheveningen. De vangst van 2 uur afval verzamelen: iets meer dan 100 kilo. Een deel van de groep haakt hier af, de rest loopt langs de Scheveninger havens naar de Pier, waar we thee en limonade krijgen geserveerd in het bezoekerscentrum van de EUCC.
Met nog zo’n 10 P1040624deelnemers verzamelen we nog flink wat vuil in de richting van Wassenaar. Toch moeten tegen 5 uur ook de laatste deelnemers afhaken. Het team van Stichting De Noordzee legt het laatste – verlaten stuk af. Daar valt vooral op dat er nogal wat netten, touwen, werkhandschoenen liggen: duidelijk troep vanuit zee. Alles meenemen blijkt ondoenlijk, dus helaas kunnen we dit traject niet schoon achterlaten. Totale vangst van de dag: 170 kilo afval.