Visgilde onderhoudt kennis over duurzaamheid en MSC - Stichting De Noordzee

Afgelopen maandag gaf Stichting De Noordzee samen met het Marine Stewardship Council (MSC) een presentatie tijdens een workshop ‘Duurzaamheid’ van het Visgilde. De cursus diende ter ondersteuning van het duurzaamheidbeleid dat het Visgilde al ruim twee jaar geleden heeft ingezet. Het Visgilde kan zich nl. sinds februari 2007 met trots als eerste groep van zelfstandige ondernemers in Nederland officieel collectief MSC gecertificeerd noemen.
Het Visgilde is een vereniging van visspecialisten die een aantal keren per jaar een informatiebijeenkomst voor hun leden organiseert. Afgelopen week stond de bijeenkomst in het teken van duurzaamheid. Na het welkomstwoord door de directeur Frans Kegge, gaf Margreet van Vilsteren van SDN een praatje over wat de VISwijzer inhoud en wat voor consequenties deze VISwijzer heeft voor de vraag vanuit de consument naar de visspecialist.
Paul Groes gaf vervolgens de verkorte versie van de workshop ‘Vis en Duurzaamheid’ die een vast onderdeel van het totale cursusaanbod van STIVAVI (opleidingsinstituut voor visspecialisten) is. In deze cursus wordt vooral ingegaan op de vraag:‘Wat kan de visspecialist zelf doen op het gebied van duurzaamheid?’.
Het Visgilde telt een groep van ruim 40 viswinkels en de leden zijn als groep MSC gecertificeerd. Visgilde vormt dus in één keer een groot communicatieplatform om het belang van duurzaam gevangen vis en MSC over te brengen aan de consument. Gedurende de workshop kwam duidelijk naar voren dat de invulling van het begrip duurzaamheid en MSC nog heel divers zijn. Enkele visspecialisten waren hier al actief mee aan de slag gegaan en zagen er een ‘groene’ toekomst in. Het deel van de deelnemers gaf aan dat ze wel willen verduurzamen maar dat zij kampten met de nodige problemen rondom de administratie van MSC-producten en waar ze hun duurzame vis vandaan konden halen.
Naast Stichting De Noordzee, waren ook Nathalie Steins en de nieuwe medewerker van MSC Karin Fredrikze aanwezig om de vele vragen van de deelnemers te beantwoorden.
Het werd ons duidelijk dat de discussie rondom duurzaamheid voortleeft al zijn er nog veel beren op de weg die nog afgeschoten dienen te worden. De dag werd afgesloten met een dorstlessende borrel.