Bekijk nu ook de aftermovie!
Op 9 en 10 maart vond de eerste “VisHack” plaats bij het Visserij-innovatiecentrum in Stellendam. 32 uur lang kwamen vissers, visserijkenners, hackers en ngo’ers samen om te werken aan creatieve oplossingen om ongewenste bijvangst terug te dringen. Per jaar wordt er in de Nederlandse visserij zo’n 70 000 kilo vis overboord gezet. Een inefficiënte manier om met de rijkdom van de Noordzee om te gaan, vindt Stichting De Noordzee. Een oplossing die zorgt dat vissers alleen die vis vangen die ze daadwerkelijk willen hebben is in het voordeel van visser én natuur. Voor de innovatie die hiervoor nodig is kan slim gebruik van ICT een grote toegevoegde waarde hebben. Daarom organiseerde Stichting De Noordzee in samenwerking met FarmHackNL deze hackathon.
De VisHack begint om 7:00 met een rondleiding van Johan Baaij. Hij voert de groep langs de weg die een gevangen vis aflegt: van het net naar de sorteerband aan boord, en dan via de visafslag naar de kopers. Voor de meeste deelnemers ‘van buiten’ is dit hun eerste kennismaking met de visserij. Daarna worden de uitdagingen gepitcht waaraan gewerkt gaat worden: Hoe ontwijk je de vis die je niet wilt? Kunnen vissers onderling ruimtelijke informatie delen om deze te vermijden? Hoe kunnen we netten selectiever maken op basis van visgedrag? Kunnen we de consument laten betalen voor de vangst die een selectieve visser misloopt? Kunnen we door slim gebruik van beeldherkenning de bijvangst beter in beeld krijgen? Daarna kunnen de vishackers aan de slag. Er wordt overlegd, getekend, geprogrammeerd, en er wordt zelfs aan netten geklust. 24 uur later worden de laatste handen aan de prototypes gelegd. Elk team pitcht zijn oplossing tegenover de vierkoppige jury van experts.
Now happening bij @Vis_innovatie: pitches van de 1e #vishack georganiseerd door @denoordzee. pic.twitter.com/PudEAYMDey
— Visserij-innovatie (@Vis_innovatie) March 10, 2018
Team VisTrek presenteert een app die de ruimtelijke verspreiding van vis inzichtelijk maakt, waardoor vissers ongewenste vis kunnen vermijden. Team “Net ff Anders” presenteert een aantal innovatieve netontwerpen die gebaseerd zijn op een beeldanalyse van visgedrag. “Close the Gap” is een app die de meest selectieve visser direct linkt aan klanten die meer wilen betalen voor “bijvangstloze” vis. Team “Computer VISion” heeft een systeem bedacht voor automatische herkenning van vis op de sorteerband. Tammo Bult presenteert namens de jury de winnaars: team Computer VISion krijgt de tweede prijs van €500 als veelbelovende oplossing en jury looft de hoofdprijs van €2500 uit aan team “Net ff anders” voor een oplossing die “bij wijze van spreken morgen door een visser kan worden toegepast”.
WINNAAR!! ? Team Pieke / ‘Net ff anders’ met verschillende innovaties voor visnetten. Gefeliciteerd! #VIsHack pic.twitter.com/MXbTkUY3Kj
— St. De Noordzee (@denoordzee) March 10, 2018
Lotte Huisman van Stichting De Noordzee is tevreden over de VisHack en buitengewoon trots op de deelnemers en de resultaten. “Alle vier de resultaten verdienen het om doorontwikkeld te worden”, aldus Lotte. “Bovendien laat de VisHack zien dat visserij en natuurbescherming wel degelijk samen kunnen werken aan oplossingen die goed zijn voor visser én natuur.”
Stichting De Noordzee doet de komende tijd uitgebreider verslag van de vier resultaten. Tip: bekijk de foto’s. Lees hier het verslag van FarmHackNL en check hier hoe visser Dirk Kraak de hachathon beleefde.