Je kunt je nu aanmelden voor VisHack II: voor een schone zee - Stichting De Noordzee

Let op: je kunt je niet meer aanmelden voor VisHack II. Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van toekomstige hackathons.

Ben jij een visser, visserij-expert, werkzaam in de maritieme sector, innovatieve ondernemer, creatieve ambtenaar, techneut, afvalexpert, architect, ruimtelijk ontwerper, (steden)bouwkundige, data-expert, app/softwareontwikkelaar, (industrieel) designer, gedrags- of communicatiedeskundige, nudger, of student? Dan zoeken we jou! (Wees er snel bij, want er zijn maar beperkte plaatsen beschikbaar.)

   Klik! Ja, ik doe mee met VisHack II   

Wat is een VisHack?
Stichting De Noordzee streeft naar verduurzaming van de visserij op de Noordzee. Er zijn de laatste jaren grote stappen gemaakt, maar er is ook nog veel ruimte voor verbetering. Daarom organiseert Stichting De Noordzee vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 2019 de tweede VisHack, met als thema ‘een afvalvrije visserij. In 33 uur werkt een multidisciplinaire groep aan praktische en creatieve oplossingen die visserij-afval in zee en op het strand verleden tijd zullen maken. Stichting De Noordzee wil met deze VisHack disruptive innovation in de visserij aanjagen, op een grensverleggende en uitdagende manier.

De VisHack biedt een serie interessante uitdagingen, waarvoor interdisciplinaire teams nodig zijn. Het biedt een unieke mogelijkheid voor programmeurs, datafanaten, grafische – en interfacedesigners om samen te werken met vissers, professionals in de maritieme sector, overheden en bedrijven en van elkaar te leren. Dit om te komen tot verrassende en innovatieve oplossingen die interessant zijn voor zowel vissers en bijdragen aan een schone en gezonde Noordzee. 

Het programma
Deze tweedaagse VisHack vindt plaats in een inspirerende omgeving op Urk. Vrijdagochtend start met een korte excursie om vertrouwd te raken met de visserijsector en de afvalproblematiek. Eenmaal op locatie worden vier uitdagingen gepresenteerd. De uitdagingen zijn van tevoren door experts en ervaringsdeskundigen (vissers en wetenschappers) geformuleerd om zo relevant en effectief mogelijk te zijn. Daarna gaan we in vier groepen van ongeveer vijf (maximaal acht) deelnemers aan de slag. Ontwerpen, programmeren, schrijven, knutselen: de multidisciplinaire teams grijpen alles aan voor een mooie oplossing. Zaterdagmiddag kiest een jury van experts na vier presentaties het beste prototype. 

Wat wij zoeken en bieden:
Deelnemers doneren hun tijd (twee dagen en een nacht), creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme VisHack-beleving: toegang, tekst en uitleg over visserij en afvalbeheer, een toffe locatie, lekker eten, slaapgelegenheid en een fijne sfeer, en de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken aan praktische en creatieve oplossingen. De winnaar krijgt een geldprijs van €2000,- om het idee verder uit te werken, en ondersteuning en PR bij het doorontwikkelen van de resultaten.

Waarom over een ‘afvalvrije visserij’?
De afgelopen jaren is er veel verbeterd in de afvalverwerking en -afgifte binnen de visserijsector. Er zijn diverse recycling-initiatieven en op verschillende havens is de mogelijkheid voor afvalafgifte verbeterd. Via Fishing for Litter halen vissers tonnen afval uit zee. Toch wordt er nog veel visserij-afval gevonden op het strand én is het heel herkenbaar (denk aan pluis, viskisten, netten en handschoenen). Dit straalt negatief af op de sector. We willen graag samen met vissers uitzoeken wat we hieraan kunnen doen.

Voor wie: o.a. vissers, visserij-experts, designers, gedragsdeskundigen, techneuten, data-experts
Prijs: deelname is gratis (diner, ontbijt, lunch en overnachting inbegrepen)
Wat: een wedstrijd waarbij multidisciplinaire teams praktische oplossingen hacken die visserij-afval in zee en op het strand verleden tijd zullen maken
Waar: aan boord van m/s Noorderkroon op Urk
Wanneer: vrijdag 15 februari 7.30u tot zaterdag 16 februari 16.30u

Bekijk de resultaten en ervaringen van de eerste VisHack over ongewenste bijvangst, proef de sfeer en bekijk de foto’s.

Meer informatie over de locatie: 
De VisHack is inclusief overnachting op het schip Noorderkroon van de Zeekadetten op Urk. Het schip is helaas niet goed toegankelijk voor wie slecht ter been is. Er zijn slaapvertrekken met stapelbedden. Er zijn drie douches aanwezig. De Noorderkroon is het schip van het Zeekadetkorps Urk. Het is een werkend schip met 46 bedden in de vorm van stapelbedden, een riante keuken, kleinere ruimtes waar gewerkt kan worden en een grotere gezamenlijke ruimte voor presentaties. Het diner op vrijdag zal plaatsvinden in de nabijgelegen Botterschuur, waar ook de pitches gepresenteerd zullen worden. Eventueel kun je op eigen gelegenheid een hotel of B&B in de buurt regelen.