VISwijzer in ‘de Duurzame 100’ van Trouw stimulans voor VISwijzer 2009 - Stichting De Noordzee

Op 16 mei 2009, de start van de Week van de Zee, lanceert Stichting De Noordzee samen met het Wereld Natuur Fonds de nieuwe VISwijzer 2009. De bedenker van de VISwijzer, Christien Absil van Stichting De Noordzee, staat maar liefst op de 39ste plek in ‘de Duurzame 100’ van Trouw, die dit weekend verscheen. De waardering die hieruit spreekt, is een grote stimulans om in 2009 verder aan de slag te gaan met de verduurzaming van vraag en aanbod van duurzame vis in Nederland.

De nieuwe VISwijzer

De VISwijzer helpt consumenten en ondernemers te kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis, door vissoorten in te delen in een groene, oranje of rode categorie. De wijzer bestaat uit een papieren versie (portemonnee formaat) en een uitgebreide online versie op www.goedevis.nl. De beoordelingen worden regelmatig geactualiseerd, omdat het beter of slechter kan gaan met een visbestand, of omdat ondernemers maatregelen hebben getroffen om de effecten op de natuur te beperken.
Op 16 mei 2009 brengen Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds de nieuwe VISwijzer uit. Ruim 140 vissoorten die in Nederland te koop zijn, zijn opnieuw beoordeeld naar meest recente wetenschappelijke informatie. De meest populaire vissoorten worden opnieuw op een papieren VISwijzer gedrukt. Daarnaast zijn álle beoordeelde soorten te vinden op de online VISwijzer op www.goedevis.nl. De website wordt bovendien verder uitgebreid met nieuwe manieren om de viswijzer op de mobiele telefoon en via andere websites te kunnen raadplegen.

VISwijzer in ‘de Duurzame 100’

Christien Absil, medewerker van milieuorganisatie Stichting De Noordzee, is vanwege haar inzet voor de VISwijzer op nummer 39 van ‘de Duurzame 100’ van Trouw gekomen. Zij is daarmee een van de 100 invloedrijkste ‘duurzame Nederlanders’. De VISwijzer wordt gezien als een belangrijke katalysator voor verduurzaming in de visserij. Christien Absil van Stichting De Noordzee: “De VISwijzer slaat zo aan, omdat zowel consumenten als ondernemers iets kunnen doen. Zij kunnen kiezen voor iets goeds, iets duurzamers. De erkenning is voor mij een extra drive om in 2009 verder aan de slag te gaan met supermarkten, restaurants en visdetaillisten.”
Week van de Zee
De VISwijzer wordt gelanceerd tijdens de Week van de Zee. Deze vindt plaats van 16 tot en met 23 mei 2009. Het thema van de Week van de Zee is ‘Goede VIS’, oftewel duurzame vis. Stichting De Noordzee lanceert de VISwijzer 2009, maar organiseert tijdens de week ook andere activiteiten. Zo komt er een cursus voor visdetaillisten en een duikrecordpoging op 23 mei in Zeeland, voor het record ‘meeste duikers tegelijk onder water’. Tijdens de Week van de Zee zijn er langs de kust tal van evenementen en activiteiten. Voor een indruk van de activiteiten, kijk op www.weekvandezee.nl.