VISwijzer nu ook voor de iPhone - Stichting De Noordzee

Welke vis kan je nou met een goed gevoel eten en welke kan je beter laten staan? Het is voor veel consumenten een lastige vraag. De VISwijzer op de iPhone biedt uitkomst. Sinds vandaag is de VISwijzer, die is ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting De Noordzee, gratis te downloaden als handige applicatie op de iPhone. Makkelijk voor als je onderweg bent in een supermarkt of restaurant.
De traditionele papieren VISwijzer, een afgeleide van de site www.goedevis.nl, bestaat al jaren en wordt al door veel mensen gebruikt. Een applicatie op de VISwijzer kon niet achterblijven. In tegenstelling tot de papieren VISwijzer is via de iPhone een volledig overzicht te vinden van vissoorten die in Nederland verkrijgbaar zijn. Net zoals de papieren VISwijzer is de versie op de iPhone ingedeeld in drie groepen: Prima Keuze, Tweede Keuze en Liever Niet. In deze laatste lijst staan vissoorten je beter niet kan eten doordat de soort bijvoorbeeld wordt overbevist of omdat de vis op een schadelijke manier wordt gevangen. Soorten die in deze kolom staan zijn bijvoorbeeld paling en Atlantische blauwvintonijn. Ook is er een aparte lijst met vissoorten met het keurmerk van het Marine Stewardship Council (MSC). Het MSC-keurmerk is het meest strenge, internationale keurmerk voor wildgevangen vis. Vissen met dit keurmerk kunnen met een gerust hart worden gegeten.
De VISwijzer is een initiatief van WNF en SDN. Met de VISwijzer willen WNF en SDN consumenten en ondernemers in de visketen informeren en stimuleren om te kiezen voor vissoorten die op een verantwoorde manier worden gevangen of gekweekt en geen schade toebrengen aan het leven in zee. Op deze manier kunnen zij bedragen aan een happy end voor het leven onder water.