VISwijzer ontvangt Edgar Doncker Prijs - Stichting De Noordzee

De Edgar Doncker Prijs 2010 is dinsdagavond in Haarlem uitgereikt aan de drijvende krachten achter de ontwikkeling en invoering van de VISwijzer: Christien Absil en Esther Luiten van Stichting De Noordzee. Absil en Luiten hebben de prijs gekregen vanwege hun grote bijdrage aan de bescherming van de natuur in de Noordzee. De jury prijst hun onvermoeibare inzet en constructieve aanpak met oog voor mens, maatschappij en economie. De prijs is dinsdag uitgereikt door wethouder van cultuur en financiën Chris van Velzen in het Stadhuis van Haarlem.
Dr. ir. Jaap Kuper (voorzitter jury Edgar Doncker Prijs): “Christien Absil en Esther Luiten hebben zich de afgelopen jaren, vaak achter de schermen, onvermoeibaar ingezet voor een kanteling van de visserijsector naar een duurzame toekomst. Zonder hun inspanningen zou een omslag in het exploiteren van de zee nog ver weg zijn. Absil en Luiten hebben de Nederlandse -maar ook buitenlandse – natuur een enorme dienst bewezen.”
Absil en Luiten staan aan de wieg van de VISwijzer, die voor het eerst in 2004 door Stichting De Noordzee werd uitgebracht. Mei 2009 verscheen, in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, de vierde editie. De VISwijzer is door Absil en Luiten ontwikkeld om consumenten en ondernemers te helpen met kiezen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. In de stoplichtkleuren groen, oranje en rood geeft de VISwijzer aan welke vissoorten wel of niet verantwoord zijn. De VISwijzer heeft ervoor gezorgd dat het bewustzijn onder consumenten over duurzaamheid van vis sterk is gegroeid. Uit onderzoek van TNS NIPO uit november 2009 voor Stichting De Noordzee blijkt dat inmiddels tweederde van de Nederlanders bekend is met de VISwijzer. Ook is er een aparte categorie voor visproducten met het MSC-keurmerk. De VISwijzer bestaat uit een papieren versie en een uitgebreide online versie op www.goedevis.nl.
Het merendeel van de Edgar Doncker Prijs zullen de prijswinnaars besteden aan de voortzetting van voorlichting over duurzame visserij. De erkenning is voor Absil en Luiten opnieuw een stimulans om in 2010 met supermarkten, restaurants en visdetaillisten aan de slag te gaan om het vis-assortiment te vergroenen. Ook de communicatie richting consumenten zal hierin een belangrijke plaats innemen.
Edgar Doncker Prijs
De Edgar Doncker Prijs wordt jaarlijks beurtelings uitgereikt aan een of meer personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van natuurbehoud, kindergeneeskunde of de waarachtig Nederlandse cultuur. De prijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 125.000 euro besteed moet worden aan een doel dat door de prijswinnaar, in overleg met de jury en het stichtingsbestuur, wordt bepaald. Dit jaar is het natuurbehoud in Nederland aan de beurt.
Edgar Doncker (1926-1996), een bevlogen zakenman uit Kennemerland, was van mening dat personen die iets wezenlijks bijdragen aan het welzijn van anderen voor het voetlicht gebracht en gesteund moeten worden. Dat was ook zijn drijfveer om zijn kapitaal na zijn overlijden ten dienste te stellen van de gemeenschap. De Stichting Edgar Doncker Fonds doet dit door jaarlijks de Edgar Doncker Prijs uit te reiken. Meer informatie over de stichting: www.donckerstichting.nl.