Voor de 11e keer op Noordzee-expeditie - Stichting De Noordzee

Vrijdagavond 16 juni a.s. worden de trossen losgegooid van ons stoere duikschip Cdt.Fourcault. Met 30 bevlogen duikers aan boord gaan we het uiterste noorden van onze Noordzee in beeld brengen. Dat doen we in kleine stapjes van 5 uur varen, duiken en dan weer varen en natuurlijk, duiken. Als je haren beginnen op te drogen van de vorige duik wordt het tijd om je weer voor te bereiden op een nieuw duikavontuur.

Vaak duiken we op onbekende wrakken van onderzeeërs, boorplatformen en grote vracht of oorlogswrakken. Een schuilplaats voor bijna alle levensvormen die hier voorkomen. Ook een rijke voedselbron en kraamkamer. Dit harde substraat heeft een enorme aantrekkingskracht op alle levensvormen, ook onze duikers kunnen hier urenlang rondzwemmen en genieten van deze kunstmatige riffen. Helaas weten de vissers deze plaatsen ook te vinden en een enorme hoeveelheid oude afgescheurde netten zijn gedrapeerd over bijna alle wrakken in de Noordzee. Zelfs na tientallen jaren blijven deze (kunststof)netten dood en verderf zaaien. En hangen tientallen vissen ,krabben en kreeften uren of dagenlang te spartelen en te vechten tot dat ze uitgeput de strijd moeten staken. Het blijft een macaber gezicht, al deze dode dieren op een rij. Onze duikers gaan vrijwillig de strijd aan met deze “spooknetten”. Aan het einde van iedere duik komen er postzakken vol met netten, vislood en (plastic)vervuiling aan boord. De zakken worden gewogen  en geregistreerd en de duiksets worden gevuld  voor de volgende duik.

Tussendoor moet er natuurlijk gegeten worden, een andere hobby van onze duikers…..Gelukkig weet  de kok hier raad mee en is het iedere keer weer een verrassing wat hij uit de kombuis weet te toveren. Na de twee of drie duiken slaat de vermoeidheid toe, maar na de lezing die iedere avond wordt geven vallen de ogen echt dicht. Om 22.00 uur liggen we meestal in onze kooien te dromen wat we de komende duikdagen nog allemaal gaan beleven. Onze Noordzee verveeld nooit en gezien de grote hoeveelheid oude netten die er nog hangen zullen we nog menige duik op onze Noordzee maken.

 

Ben Stiefelhagen

 

Expeditieleider