Voorinschrijving Boskalis Beach Cleanup Tour 2022 geopend - Stichting De Noordzee

Je kunt je nu aanmelden voor de voorinschrijving. Je krijgt dan als eerste een mail wanneer de inschrijvingen openen, zodat je je voor je favoriete etappe kunt inschrijven.

Zwerfafval op stranden en in zee is een groot probleem. Hoewel uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee de afgelopen jaren steeds schoner wordt, is het probleem nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot peuk, van wattenstaafje tot visnet en van snoepverpakking tot jerrycan.

BBCT2021 Z14 Katwijk door Jaap Lotstra (6)
Beeld door: Jaap Lotstra

De laatste jaren is de aandacht voor de gevolgen van afval in zee enorm gegroeid. Het lozen van afval op zee is inmiddels wereldwijd verboden, maar jaarlijks belandt er nog ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Dit is schadelijk voor de oceanen en de vele diersoorten die er leven. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien afval – zoals stukjes plastic, dopjes of plastic zakjes – aan voor voedsel. Of ze raken verstrikt in afgedankte of verloren netten, touwen en vispluis. Meer dan 900 mariene soorten ondervinden inmiddels aantoonbare gevolgen van afval in zee. Er moet nog veel gebeuren om een einde te maken aan afval in de Noordzee, maar gelukkig zijn er veelbelovende ontwikkelingen.

Daarom organiseert Stichting De Noordzee al sinds 2013 met dank aan hoofdsponsor Boskalis de Boskalis Beach Cleanup Tour. Jaarlijks maken we in de zomer de hele Noordzeekust schoon en vragen we aandacht voor het afvalprobleem. Sindsdien hebben we al 99.150 kilo afval van de stranden gehaald samen met 17.330 enthousiaste vrijwilligers.

Afval kan je pas echt goed bestrijden als je het bij de bron aanpakt. Voor Stichting De Noordzee is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (58) Mart Smit
Beeld door: Mart Smit
BBCT18 (21) Lize Kraan

Lees hier meer over de Boskalis Beach Cleanup Tour

Waarom wij tijdens de Beach Cleanup Tour samen de hele Noordzeekust opruimen

Kinderen op Vlieland tijdens Beach Cleanup Tour 2019

Met deze toolkit zorg je voor een schoon strand

Hoe vind je afval op het strand? En hoe ruim je het veilig op? Samen kunnen we zorgen voor een schone en gezonde Noordzee. Help je mee?

BBCT2021 Z3 Vlissingen door Paula Romein (26)

Zo werkt Stichting De Noordzee aan een schone zee

Een schone zee en schone stranden maken een gezonde Noordzee.