Voorinschrijving Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 geopend - Stichting De Noordzee

Je kunt je nu aanmelden voor de voorinschrijving. Je krijgt dan als eerste een mail wanneer de inschrijvingen openen, zodat je je voor je favoriete etappe kunt inschrijven.

Voorinschrijving Boskalis Beach Cleanup Tour 2023

Zwerfafval op stranden en in zee is een groot probleem. Hoewel uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee de afgelopen jaren steeds schoner wordt, is het probleem nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot peuk, van wattenstaafje tot visnet en van snoepverpakking tot jerrycan.

BBCT2022 I Bronvermelding Jaap Lotstra I Stichting De Noordzee (1)
Beeld door: Jaap Lotstra

Daarom organiseert Stichting De Noordzee al sinds 2013 met dank aan hoofdsponsor Boskalis de Boskalis Beach Cleanup Tour. Jaarlijks maken we in de zomer de hele Noordzeekust schoon en vragen we aandacht voor het afvalprobleem. Sindsdien hebben we al 103.558 kilo afval van de stranden gehaald samen met 18.897 enthousiaste vrijwilligers.

De laatste jaren is de aandacht voor de gevolgen van afval in zee enorm gegroeid. Het lozen van afval op zee is inmiddels wereldwijd verboden, maar jaarlijks belandt er nog ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Dit is schadelijk voor de oceanen en de vele diersoorten die er leven. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien afval – zoals stukjes plastic, dopjes of plastic zakjes – aan voor voedsel. Of ze raken verstrikt in afgedankte of verloren netten, touwen en vispluis. Meer dan 900 mariene soorten ondervinden inmiddels aantoonbare gevolgen van afval in zee.

Afval kan je pas echt goed bestrijden als je het bij de bron aanpakt. Voor Stichting De Noordzee is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.

BBCT2022 I Bronvermelding Paula Romein I Stichting De Noordzee (2)
Beeld door: Eelkje Colmjon

Lees hier meer over de Boskalis Beach Cleanup Tour

Waarom wij tijdens de Beach Cleanup Tour samen de hele Noordzeekust opruimen

Kinderen op Vlieland tijdens Beach Cleanup Tour 2019

Met deze toolkit zorg je voor een schoon strand

Hoe vind je afval op het strand? En hoe ruim je het veilig op? Samen kunnen we zorgen voor een schone en gezonde Noordzee. Help je mee?

BBCT2022 I Bronvermelding Eelkje Colmjon I Stichting De Noordzee (2)

Hele Noordzeekust schoongemaakt: vrijwilligers ruimen 86.954 peuken en 4.408 kilo afval op van stranden

Vandaag is de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee afgesloten. Van 1 tot en met 15 augustus werd door 1.567 vrijwilligers in 30…