Voorinschrijving Boskalis Beach Cleanup Tour 2024 geopend! - Stichting De Noordzee

Je kunt je nu aanmelden voor de voorinschrijving. Je krijgt dan als eerste een mail wanneer de inschrijvingen openen, zodat je je voor je favoriete etappe kunt inschrijven.

Zwerfafval op stranden en in zee is een groot probleem. Hoewel uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee de afgelopen jaren steeds schoner wordt, is het probleem nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot peuk, van wattenstaafje tot visnet en van snoepverpakking tot jerrycan.

Foto’s Waddeneilanden BBCT 2023 I Stichting De Noordzee (8)
Waddeneilanden Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 Beeld door: Stichting De Noordzee

Daarom organiseert Stichting De Noordzee al sinds 2013 met dank aan hoofdsponsor Boskalis de Boskalis Beach Cleanup Tour. Jaarlijks maken we in de zomer de hele Noordzeekust schoon en vragen we aandacht voor het afvalprobleem. Sindsdien hebben we al 109.639 kilo afval van de stranden gehaald samen met 20.724 enthousiaste vrijwilligers.

De laatste jaren is de aandacht voor de gevolgen van afval in zee enorm gegroeid. Het lozen van afval op zee is inmiddels wereldwijd verboden, maar jaarlijks belandt er nog ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Dit is schadelijk voor de oceanen en de vele diersoorten die er leven. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien afval – zoals stukjes plastic, dopjes of plastic zakjes – aan voor voedsel. Of ze raken verstrikt in afgedankte of verloren netten, touwen en vispluis. Meer dan 900 mariene soorten ondervinden inmiddels aantoonbare gevolgen van afval in zee.

Afval kan je pas echt goed bestrijden als je het bij de bron aanpakt. Voor Stichting De Noordzee is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het uiteindelijke doel is om te voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.

Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 I Stichting De Noordzee I (7)
Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 Beeld door: Stichting De Noordzee

Lees hier meer over de boskalis beach cleanup tour

Waarom wij tijdens de Beach Cleanup Tour samen de hele Noordzeekust opruimen

Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 I Stichting De Noordzee I (24)

Vrijwilligers ruimen 6.081 kilo afval en 27.854 peuken op van Noordzeestranden

Stichting De Noordzee maakte tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 2023 met 1.827 vrijwilligers de héle Nederlandse Noordzeekust schoon en roept op…