Vrijdag 22 aug: vogelmagen ontleden bij Ecomare, daarna strand schoonmaken. Kom je ook? - Stichting De Noordzee

Wil je met eigen ogen zien wat afval met zeedieren doet en er zelf wat tegen doen? Kom dan vrijdag naar de strandschoonmaak die Stichting De Noordzee vanuit Ecomare organiseert. Voordat het opruimen begint, vertelt onderzoeker Jan Andries van Franeker  over de gevolgen van plastic in zee voor stormvogels. Hij neemt zelfs een aantal vogels mee die dood op het strand zijn gevonden om ter plekke te onderzoeken. Alle deelnemers van deze dag krijgen een kortingskaartje voor Ecomare. Help je mee?

Opruimen

Afval in zee is levensgevaarlijk voor zeedieren; ze kunnen er in verstrikt raken of het ten onrechte aanzien voor een lekker hapje. Om aandacht te vragen voor dit probleem organiseert Stichting de Noordzee elk jaar een grote strandschoonmaak. Tijdens deze Beach Cleanup ruimt het team met vrijwilligers in één maand tijd de hele kust op. In 31 dagen lopen ze maar liefst 350 kilometer over het strand, van Cadzand tot aan Schiermonnikoog. Elke etappe worden andere vrijwilligers gezocht om mee te helpen.

Afval

Eerdere opruim- en telacties van strandafval tonen aan dat er per honderd meter strand gemiddeld 450 stuks afval liggen. In 2013 werd tijdens de Beach Cleanup in 24 dagen samen met 563 vrijwilligers 6,5 ton afval van het strand gehaald. Touwen en netten werden het meest gevonden. Naar schatting liggen er in totaal 514.500 stuks langs de Nederlandse kust. De vier andere meest gevonden afvalitems zijn: stukjes plastic, peuken, plastic verpakkingen en ballonnen met sierlinten. Dit jaar is al ruim 8 ton aan afval opgeruimd van Nederlandse stranden. Daarmee is de Beach Clean Up Tour van dit jaar al succesvoller dan de editie van 2013, met nog twee weken te gaan.

Op Texel

Vrijdag 22 augustus is het Beach Cleanup Team bij Ecomare. Om 10.00 wordt begonnen met de lezing en het onderzoek aan de vogelmagen.  Aan het einde van de ochtend start de strandschoonmaak dan vanaf strandpaviljoen paal 17. Op donderdag en zaterdag worden twee andere etappes op Texel gelopen. Donderdag 21 augustus start de eerste etappe om 10:00 bij strandpaviljoen Paal 9. Zaterdag 23 augustus wordt het meest noordelijke strand op Texel opgeruimd. Deze etappe start om 10:00 bij strandpaviljoen Paal 28.

Meer weten?

Het hele etappe-overzicht vind je op de website van de Beach Cleanup tour. Daar kun je ook meer informatie vinden over deze actie. Wil je ook meehelpen? Geef je dan op via de website van Stichting de Noordzee. https://www.noordzee.nl/tour/etappe-overzicht/ https://www.noordzee.nl/tour/