Vrijwilligers halen 1.586 kilo afval en 1.285 peuken van het strand op de Waddeneilanden - Stichting De Noordzee

Op de Waddeneilanden ruimden de vrijwilligers enthousiast door weer en wind de stranden op. “De weersomstandigheden waren zwaar dit jaar,” vertelt Sebastiaan Verkade, organisator van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “Daarom ben ik trots op al die fantastische vrijwilligers die de regen trotseerden voor schone stranden.” Internationaal afval, MSC Zoe troep, sigarettenpeuken en paraffine: de vrijwilligers ruimden al het afval op. Op de Waddeneilanden vonden we in acht dagen 1.586 kilo afval.

Meeste peuken gevonden op strand van Texel

Foto’s Waddeneilanden BBCT 2023 I Stichting De Noordzee (12)
Beeld door: Stichting De Noordzee

Op de Waddeneilanden werden in totaal 1.285 peuken gevonden. Op het strand van Texel waren de meeste peuken, namelijk: 930. Elke peuk wordt apart ingezameld en geteld. “Peuken zijn schadelijk voor de natuur en het milieu,” legt Verkade uit. “Eén peuk bestaat voor 95 procent uit plastic, bevat meer dan zevenduizend chemicaliën en kan tot wel duizend liter water vervuilen. Te veel mensen gebruiken het strand als asbak.”

Om te voorkomen dat peuken in de natuur terechtkomen, roept Stichting De Noordzee kustgemeentes op om rookvrije stranden in te stellen. Verkade: “Er is echt een momentum tegen peukenafval. Op het vasteland zijn al vier gemeentes die een rookvrij strand hebben ingesteld en we hopen dat ook de Waddeneilanden snel volgen.”

MSC Zoe ramp vers in herinnering

De brand op de Fremantle Highway bracht de ramp met de MSC Zoe vers in herinnering. Ewout van Galen, hoofd programma’s bij Stichting De Noordzee: “We vinden ook tijdens deze opruimactie nog steeds afval van de 342 containers die bij de MSC Zoe ramp in 2019 overboord sloegen. Dit geeft maar aan hoe groot de impact van een ongeluk met vrachtschepen kan zijn, zeker met zulk druk vrachtverkeer boven het kwetsbare waddengebied.”

Dit jaar vonden we op de Waddeneilanden ook afval afkomstig uit verre landen. Zo troffen de vrijwilligers een lege fles sterke drank aan uit Belarus, een fles reinigingsmiddel uit Vietnam en theezakjes uit Myanmar. Tenslotte werd er veel paraffine op het strand gevonden. Dit zijn chemische stoffen die na het zogenoemde ‘wassen van de ruimen’ op zee geloosd worden. Eind mei en begin juni spoelde er ook veel paraffine aan op Schiermonnikoog en Ameland.

Bijzondere vondsten op de Waddeneilanden

Beginnend linksboven: afval waarschijnlijk afkomstig van MSC Zoe, fles drank uit Belarus, paraffine, reinigingsmiddel uit Vietnam, theezakje uit Myanmar

De héle Noordzeekust wordt opgeruimd

Naast de Waddeneilanden, wordt ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Wie mee wil doen kan zich nog aanmelden via http://www.beachcleanuptour.nl/.

BBCT18 Afval Sigarettenfilters (57) Mart Smit

Peukenvrije stranden voor een schone en gezonde Noordzee

Het stra nd is geen asbak! Daarom komt  Stichting  De Noordzee in actie voor  peukenvrije stranden . Help jij ook mee? S igarettenpeuken  zijn…