Vandaag was de laatste Waddenetappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. 542 vrijwilligers hebben de afgelopen acht dagen opgeruimd op de Noordzeestranden van Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland en Texel. In totaal is er 2.062 kilo afval opgeruimd. In 2019 was dat 3.262 kilo, in 2020 ging de Tour i.v.m. COVID-19 niet door. Dit jaar werden alle peuken apart ingezameld en geteld. Tijdens de acht Waddenetappes zijn op de Noordzeestranden 2.593 sigarettenfilters gevonden. De meeste peuken werden gevonden op zaterdag 7 augustus op Texel: 573 stuks.
Het strand is geen asbak
Van visnetten tot MSC Zoe-afval en wattenstaafjes tot snackverpakkingen: de vrijwilligers ruimen al het afval dat ze tegenkomen op. Daarnaast is er dit jaar extra aandacht voor sigarettenpeuken. Elke peuk wordt apart ingezameld en geteld. In acht dagen zijn er 2.593 sigarettenfilters verzameld. Vergeleken met de etappes in het zuiden van het land zijn er opvallend minder peuken gevonden. Daar werden de eerste acht dagen van de Tour meer dan 10.000 filters opgeraapt. De Wadden doen het dus relatief goed. “Maar toch zijn het er helaas nog te veel,” vertelt Marijke Boonstra, afvalexpert bij Stichting De Noordzee. “Lang niet iedereen weet dat de filter van een sigaret grotendeels bestaat uit plastic en giftige stoffen zoals arseen en pesticiden. Eén peuk kan wel acht liter water vervuilen. Voor een schone en gezonde Noordzee zijn peukenvrije stranden nodig. Het strand is geen asbak!”
Aangepaste Tour
In vijftien dagen ruimt Stichting De Noordzee met 2.500 vrijwilligers de hele Noordzeekust op. De natuurorganisatie organiseert de strandopruimactie deze zomer voor de achtste keer. In 2020 ging de Tour door COVID-19 niet door, dit jaar kan de Tour in aangepaste vorm wel doorgaan. Het programma ziet er dit jaar net even anders uit. Zo wordt er gewerkt met tijdslots, wordt er vanaf andere locaties vertrokken en ruimen deelnemers op met hun eigen gezelschap in plaats van in een grote groep.
Dat er minder kilo’s zijn opgeruimd dan in 2019 zal daar ook mee te maken hebben. “Sowieso is de Tour altijd een momentopname, en variëren de resultaten door weersomstandigheden, stroming, aantal badgasten en het opruimbeleid in gemeentes.” legt Boonstra uit. “Daarnaast zien we dat er jaarrond steeds meer wordt opgeruimd door strandbezoekers, onder andere de containerramp met MSC Zoe heeft veel mensen de ogen geopend die graag hun steentje willen bijdragen aan een schone zee. Opvallend is dat er dit jaar minder groot afval aangetroffen. Maar juist de kleine stukjes plastic, paraffine, korrels en touwtjes die weinig wegen, zijn heel schadelijk voor het zeeleven. Dieren kunnen ze opeten of erin verstrikt raken.”
Er spoelt nog steeds MSC Zoe-afval aan
Tweeënhalf jaar na de containerramp met MSC Zoe rapen vrijwilligers van Stichting De Noordzee nog steeds troep van de 342 containers die op 2 januari 2019 boven de Waddeneilanden overboord sloegen. “We vinden nog regelmatig MSC Zoe-afval dat aanspoelt,” vertelt Boonstra. “De afgelopen week vonden we vooral de resten van manden, koelkast-eierbakjes en riempjes, maar ook speelgoed en etuis. Dit laat goed zien hoe belangrijk het is dat er maatregelen worden genomen om containerverlies in de toekomst te voorkomen. Op dit moment is containervervoer nog niet veilig genoeg en kan een soortgelijke ramp zich herhalen. Dat moeten we niet willen en dus vragen we de internationale scheepvaartorganisatie IMO, de overheid en de rederijen om maatregelen te nemen.”
Nog 7 dagen opruimen
Na het werk op de Wadden wordt ook de rest van de Noordzeekust nog opgeruimd. In totaal komen er ongeveer 2.500 mensen in actie. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee de eindresultaten bekend in Zandvoort. Wie mee wil doen kan zich nog aanmelden om mee te helpen via www.beachcleanuptour.nl.