Vrijwilligers rapen peuken langs de hele Noordzeekust - Stichting De Noordzee

Vandaag start Stichting De Noordzee de achtste editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vijftien dagen lang rapen vrijwilligers in weer en wind afval langs de hele Noordzeekust. Meer dan 2.000 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor de 30 opruimacties: elke dag wordt het strand zowel in het noorden als in het zuiden van het land opgeruimd, te beginnen in Cadzand en op Schiermonnikoog. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen, en hebben daarbij in het bijzonder aandacht voor peuken.

Plastic peuken vervuilen het strand en de zee

Op toeristische stranden zijn peuken het meest gevonden soort afval. Om de peukenvervuiling zichtbaar te maken, worden tijdens de Tour elke dag alle peuken apart gehouden en geteld. “Lang niet iedereen weet dat de filter van een sigaret grotendeels uit plastic en giftige stoffen bestaat die wel acht liter water kunnen vervuilen,” legt afvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee uit. “Voor een schone en gezonde Noordzee zijn peukenvrije stranden nodig. Het strand is geen asbak!”

Samen veilig opruimen

Vanwege COVID-19 heeft de stichting maatregelen genomen om de opruimacties veilig te laten lopen. Vrijwilligers melden zich aan voor een tijdslot om drukte aan het begin van de dag te voorkomen, er is volop desinfectiemateriaal aanwezig en in plaats van als één groep te bewegen ruimt iedereen op met het eigen gezelschap. Bovendien biedt het strand de mogelijkheid om elkaar veel ruimte te geven. Juist nu veel mensen vakantie vieren in eigen land wil Stichting De Noordzee het belang van een schoon strand en een schone zee benadrukken. “Afval hoort niet op het strand. Het valt uiteen in kleine stukjes, draagt bij aan de plasticsoep en is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aanzien voor voedsel of erin verstrikken,” legt Boonstra uit. “Elk stukje afval dat wordt opgeraapt telt. Juist de kleine stukjes zijn heel schadelijk voor dieren. Dus het is heel mooi dat ook dit jaar veel mensen hun handen uit de mouwen willen steken voor een schone zee.”

Eerdere successen

Sinds 2013 maakt Stichting De Noordzee samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de héle Noordzeekust schoon. In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met COVID-19 niet door. Tijdens de afgelopen zeven edities is er al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Elk jaar staat een specifiek soort afval en de aanpak van die vervuiling centraal. Zo raapten de vrijwilligers in 2018 en 2019 respectievelijk 4.896 en 3.276 ballonnen van de stranden. De stichting gebruikte deze cijfers om gemeenten te overtuigen om ballonnenvervuiling aan te pakken. Inmiddels verbiedt of ontmoedigt 80% van de gemeenten ballonoplatingen, en zijn ballonnen gelukkig verdwenen uit de top 5 van meest gevonden afval op het strand.

Inschrijven

Het is nog mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. Inschrijven kan via www.beachcleanuptour.nl/etappes.