Vrijwilligers ruimen 1268 kilo afval op van Zeeuwse stranden - twee keer zoveel als vorig jaar - Stichting De Noordzee

291 vrijwilligers ruimen ‭670 kilo meer op dan in 2018.

Persbericht – De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, waarbij vrijwilligers de Noordzeekust afvalvrij maken, heeft de hele Zeeuwse kust opgeruimd. In totaal is er in vier dagen tijd 1268 kilo afval van de Zeeuwse stranden gehaald. Vorig jaar was dit na hetzelfde aantal etappes 598 kilo. Op iedere etappe van Cadzand tot en met Renesse is meer afval gevonden. Tijdens deze editie van de Tour is er speciale aandacht voor wegwerpplastic en dat blijkt niet voor niets: de vrijwilligers hebben resten van 311 rietjes en wegwerpbestek opgeruimd. 

‘Op de Zeeuwse kust is ten opzichte van vorig jaar meer afval aangetroffen, waaronder wegwegwerpplastic. Dit laat zien dat er nog steeds afval op het strand achtergelaten wordt en aanspoelt. Met de Tour blijven we aandacht en actie vragen om plastic vervuiling in zee en op het strand aan te pakken. ‘ Ewout van Galen, Programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee 

Gemiddeld 81 stuks wegwerpplastic per 100 meter strand
Al vijftien jaar voert Stichting De Noordzee officieel strandafvalonderzoek uit. Uit deze cijfers blijkt dat er gemiddeld 360 stukken afval op 100 meter niet-toeristisch strand liggen. Bijna een kwart hiervan – 81 stuks – is wegwerpplastic. Het meest gevonden wegwerpplastic op niet-toeristische stranden zijn plastic drankverpakkingen, doppen, plastic zakjes en snoepverpakkingen. Maar ook rietjes, plastic bestek, plastic wattenstaafjes en sigarettenfilters vervuilen de Nederlandse stranden. Dit is schadelijk voor vissen, vogels en zeezoogdieren omdat ze het aan kunnen zien voor voedsel of erin verstrikken.

Bijna 3000 vrijwilligers ruimen tot en met 15 augustus de hele Noordzeekust op
Na het werk in Zeeland wordt nu ook de rest van de Noordzeekust schoongemaakt. In totaal komen bijna 3000 mensen in actie. Op 15 augustus maakt Stichting De Noordzee het eindresultaat bekend in Zandvoort.


 

Download hier rechtenvrij beeldmateriaal.