Waarom botsen schepen op elkaar? - Stichting De Noordzee

Een enorme, uitgestrekte zee… Je zou denken dat schippers elkaar van mijlenver aan zien komen. Hoe komt het dan toch, dat schepen op elkaar botsen?
De Noordzee is één van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Over het Nederlandse deel van de Noordzee varen iedere dag maar liefst 700 schepen! Dit is exclusief vissersboten en plezierboten. De scheepvaartroutes beslaan ongeveer 2400 km2 en zijn gemarkeerd met boeien. Op deze routes mogen geen platforms of andere hindernissen aanwezig zijn.
In het laatste weekend van augustus kwamen op de Noordzee voor Hoek van Holland twee containerschepen met elkaar in aanvaring. Op één schip brak daardoor brand uit, het andere dreigde te zinken maar is op tijd binnengesleept. Tot een echte ramp is het niet gekomen, maar het had gemakkelijk verkeerd kunnen aflopen.
De oorzaak van deze aanvaring is nog niet bekend. Slechte uitkijk kan zeker een rol hebben gespeeld. Volgens het Britse /Marine Accident Investigation Board/ hebben veel schepen een gebrekkige of te kleine bemanning en is oververmoeidheid en slechte uitkijk een belangrijke oorzaak van ongelukken op zee.
Ter illustratie zie Youtube filmpje.