Wat is paraffine en ruimen we dit ook op? - Stichting De Noordzee

Deze zomer veel in het nieuws: Paraffine aangespoeld op deel Noord-Hollandse kust. Paraffine hoort niet in zee. Ook dit jaar vinden we tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour paraffine, zoals bijvoorbeeld op Vlieland. 

06-08-2017 Paraffine op het strand bij Vlieland

Paraffine is een uit aardoliefracties en bruinkoolteer verkregen mengsel. Het wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder voor het maken van kaarsen en waxinelichtjes. Het is dan ook een wax-achtige substantie, wat kan lijken op brokken kaarsvet meestal geelwit van kleur.

Paraffine wordt vervoerd als droge of natte bulk over zee. Na het lossen van een lading paraffine in de haven, blijven er altijd restjes achter in de opslagtanks van het schip. De opslagtanks dienen te worden ontdaan van deze restjes paraffine, om het vervoer van een volgende vracht mogelijk te maken. Regelmatig wordt de achtergebleven paraffine in de opslagtanks van schepen geloosd op zee, in plaats van verwerking in de haven. Helaas is het lozen van paraffine in zee onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Paraffine is schadelijk voor zeedieren. Vooral voor vogels. Vogels zien het aan voor voedsel maar kunnen het niet verteren. Of het beschadigt hun verendek. Bovendien zijn de schoonmaakkosten voor het opruimen van paraffine resten die aanspoelen op het strand aanzienlijk. Paraffine hoort gewoon niet in zee of op het strand.

Let op: paraffine kan ook gevaarlijke stoffen bevatten.

Daarom ruimen we tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour paraffine altijd op met handschoenen aan. Mochten we grote hoeveelheden paraffine tegenkomen, dan zal de dagteamleider van de etappe de gemeente hierover informeren.