Week van de Zee 2009 afgesloten met Nederlands Duikrecord - Stichting De Noordzee

Veerse Meer – Ter afsluiting van de Week van de Zee 2009 zijn totaal 226 duikers tegelijk 1 minuut onder water geweest. Hiermee is een nieuw geregistreerd Nederlands record gevestigd. Dit heeft de officiële getuige, gedeputeerde Van Waveren, vandaag bekend gemaakt. Week van de Zee heeft met meer dan 200 activiteiten acht dagen lang ongeveer 30.000 bezoekers getrokken langs de Nederlandse kust.
Stichting De Noordzee en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) hadden gehoopt op een wereldrecord, maar afgelopen week werd duidelijk dat de duizend benodigde duikers daarvoor niet gingen komen. In 2002 gingen bij een eerdere duikrecordpoging in Nederland al eens 408 duikers te water. “Dit aantal is nooit officieel geregistreerd.” Aldus Joop Coolen van Stichting De Noordzee en organisator. “Het vandaag behaalde aantal duikers geldt nu als het officiële Nederlandse record en daar zijn we trots op.”
Ook Arieke van den Brink van de NOB is tevreden over het verloop van de dag: “Uit alle hoeken van het land en België zijn duikers komen opdagen. De oudste deelnemer was 82 en de jongste 11 jaar oud. De sfeer was ontspannen en alles is veilig verlopen.”
Met deze recordpoging vroegen de organisatoren aandacht voor de bescherming van haaien in de Noordzee, die nog steeds bedreigd worden met uitsterven. Om dit kracht bij te zetten, hielden tien duikers vlak voor de duik de letters RED DE HAAI! in de lucht.
Het duikrecord was de afsluiting van de achtste editie van de Week van de Zee. Met het thema “Goede Vis” vroeg de week aandacht voor duurzaam gevangen of gekweekte vis. De week werd geopend met het aanbieden van de nieuwe VISwijzer aan Pierre Wind ambassadeur van de Smaak. Gedurende de week boden honderd restaurants een Goed VISmenu aan. De kracht van Week van de Zee ligt in het enorme aantal activiteiten en het kleinschalige karakter van deze activiteiten. In acht dagen bezochten ongeveer 30.000 mensen ruim 150 culturele, sportieve, spannende en smakelijke activiteiten langs de kust. De zee was even overal!
Week van de Zee vindt volgend jaar eind mei weer plaats.