Weer verminkte bruinvissen aangespoeld - Stichting De Noordzee

Vandaag slaan Ecomare, IMARES en NIOZ alarm over het grote aantal bruinvissen, dat de laatste maand op Texel is aangespoeld. Zeker de helft van de kadavers is bovendien met messen verminkt. Ook spoelen losse staarten, vinnen en rompen aan.
Ecomare meldt: “Nog nooit in de tientallen jaren dat Ecomare de op Texel gestrande walvisachtigen bijhoudt, zijn er zoveel bruinvissen in twee maanden gevonden. Ook zijn er nooit zoveel bewerkt met messen. Zowel de dierverzorgers die de kadavers van het strand halen als de conservator die ze onderzoekt en registreert, zijn geschokt.”
In april 2007 maakte Stichting De Noordzee ook al melding van strandingen van door messen verminkte bruinvissen. Het vermoeden is nog steeds dat deze bruinvissen in visnetten om het leven zijn gekomen.
Meer informatie over de strandingen is te vinden op de website van NIOZ onderzoeker Kees Camphuysen: “Op Texel spoelen in februari steeds meer versneden exemplaren aan, en daarnaast allerlei losse onderdelen van bruinvissen die duidelijk afgesneden zijn (rugvinnen en flippers met stukken rug of flank er nog aan).” Zie voor strandingen en foto’s zijn website.