Welke walvis zwom er bij IJmuiden? - Stichting De Noordzee

Welke walvis zwom er bij IJmuiden?
Zondag 9 september hebben vissers vanaf de noordpier van IJmuiden een walvis gezien. De 8-10 meter lange walvis kwam een paar keer boven, en verdween toen richting zee. Afgelopen november zwom daar ook een walvis rond, een bultrug. Zou dit hetzelfde dier zijn?
De geplande trip van visser Arjen van der Veer naar de noordpier van IJmuiden liep afgelopen zondag iets anders dan gepland. Rond een uurtje of 2 viel zijn oog op een grote vin die boven het water uitstak. “Eerst dacht ik een bruinvisje of dolfijn. Een minuutje later kwam het beest 100 meter verderop weer boven: Grooooot!!”, aldus een verbaasde van der Veer. Samen met enkele andere vissers genoot hij op de kop van de pier van de walvis die nog 4 a 5 keer bovenkwam.
De 8-10 meter lange walvis liet bij het boven water komen duidelijk een blaaswolk zien. Hij zwom traag en had een klein rugvinnetje. Eén andere visser meende een staart gezien te hebben, vlak voordat de walvis bij de vaargeul onder water dook. Deze beschrijving lijkt te wijzen op een vinvisachtige of een bultrug.
Het opduiken van een walvis voor IJmuiden is niet nieuw. Zo dook daar in november 2007 onverwacht een bultrug op. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee bleek dat dit dier in september van dat jaar in Ierland verbleef en daarvoor rond Den Helder rondzwom. Die bultrug was van ongeveer dezelfde lengte als de walvis die afgelopen zondag in IJmuiden gezien is. Maar of het hier om hetzelfde dier gaat is helaas niet te zeggen omdat er voor zover bekend geen foto’s van gemaakt zijn.
Mocht het inderdaad om hetzelfde dier gaan dan is dat heel bijzonder (wetenschappelijk) nieuws! Mocht u daarom één dezer dagen een walvis zien en/of foto’s of filmmateriaal hebben dan willen wij dat heel graag weten, het liefste zo snel mogelijk. De contactpersoon voor waarnemingen van de walvis is Wouter Jan Strietman, tel. 030-234 0016