Wereld Waterdag - Stichting De Noordzee

Ieder jaar heeft de Wereld Waterdag een ander thema. In 2015 was het thema ‘Water en Duurzame Ontwikkeling’, in 2016 ‘Water & Banen’ en dit jaar is het thema ‘Water en Afvalwater’. In Nederland wordt het evenement georganiseerd door het Netherlands Water Partnership (NWP) en Aqua for All. Het NWP is een samenwerkingsverband tussen 200 organisaties – profit en non profit – die als doel hebben duurzame, multifunctionele oplossingen te bieden op het gebied van water.  Aqua for All is een stichting die zich inzet voor het verbeteren van drinkwater en sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden. 

Het belang van een schone zee

Bij de Wereld Waterdag wordt dit jaar aandacht gevraagd voor het hergebruiken en verminderen van afvalwater. Dit is belangrijk omdat afvalwater impact heeft op het ecosysteem. Schadelijke afvalstoffen kunnen via het rivierwater uiteindelijk de Noordzee bereiken. De belangrijkste bronnen van verontreinigende stoffen zijn de landbouw, stedelijk afvalwater, industrie en verkeer. Voor vrijwel alle functies van de Noordzee is het van belang dat het water schoon en gezond is. Voor Stichting De Noordzee is een schone zee een belangrijk speerpunt. 

Waar en wanneer

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt er op 22 maart een evenement georganiseerd waarbij er over het thema afvalwater gesproken zal worden. De aanwezige sprekers zullen het thema afvalwater van verschillende kanten belichten: vanuit beleid, de kenniswereld en vanuit financieringsoogpunt. Daarnaast zal er een nieuw partnerschap tussen de Nederlandse overheid en de Nederlandse drinkwaterbedrijven worden gelanceerd. Tot slot wordt de ‘Sarphati Sanitation Award’ aangekondigd. Deze prijs wordt uitgereikt aan individuen of organisaties die zich buitengewoon ingezet hebben voor verbetering van de mondiale sanitaire voorzieningen en volksgezondheid. Dit zal plaatsvinden tijdens de Amsterdam International Water Week die plaatsvindt van 30 oktober t/m 3 november. Mocht je zin hebben om de 22e naar de Wereld Waterdag te komen, meld je dan aan via wereld-water-dag.nl

Foto: WJ Strietman