Wereldrecordpoging 23 mei: meeste duikers tegelijk onder water - Stichting De Noordzee

Zaterdag 23 mei organiseren Stichting De Noordzee en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) in het kader van de Week van de Zee een wereldrecordpoging voor duikers. Het doel is het wereldrecord ‘de meeste duikers tegelijk onder water’ te verbreken. Daarvoor moeten minimaal 1000 duikers tegelijk minimaal 1 minuut onder water zijn. De duik vindt om 13:00 uur plaats in Zeeland, in het Veerse Meer vanaf de Veerse Dam.
Het huidige record ‘meeste duikers tegelijkertijd onder water’ werd in 2006 gevestigd op de Malediven met 958 duikers. Dit aantal willen Stichting De Noordzee en de NOB op 23 mei overschrijden. De organisatie koos voor Zeeland omdat hier voldoende helder, goed beschut en interessant duikwater voorhanden is. Specifiek voor de duiklocatie bij de Veerse Dam geldt dat er voldoende ruimte is om 1000 duikers zonder milieuschade te water te kunnen laten gaan. De resultaten worden officieel ingestuurd naar het Guinness World Book of Records.
Met deze recordpoging willen Stichting De Noordzee en de NOB meer aandacht vragen voor de bescherming van haaien in de Noordzee, die nog steeds bedreigd worden met uitsterven. Haaien worden wereldwijd bedreigd. In de Noordzee zijn ze nog steeds geregeld het slachtoffer van bijvangst in visserij. Helaas horen haaien niet tot de duurzaam gevangen categorie op de VISwijzer. Hier moet verandering in komen.
Samenwerking Stichting De Noordzee en NOB
Met de gezamenlijke wereldrecordpoging willen Stichting De Noordzee en de NOB de samenwerking tussen de beide organisaties bekrachtigen. In de toekomst willen de organisaties vaker samen optrekken om onder duikers aandacht te vragen voor de Noordzee en haar onderwaterwereld. In de Noordzee leven diverse bijzondere dieren en liggen historische wrakken. Samen met duikers kunnen we ervoor zorgen dat deze ook voor de toekomst behouden blijven.
Deelnemen duikrecord
Deelnemen aan de duikrecordpoging is geheel gratis en kan door het inschrijfformulier in te vullen op www.weekvandezee.nl. Als het wereldrecord verbroken wordt, krijgen alle deelnemers na afloop een wereldrecord deelname-brevet.
Week van de Zee 2009
De duikrecordpoging wordt georganiseerd in het kader van de jaarlijkse Week van de Zee. De week vindt dit jaar plaats van 16 tot 23 mei. Het thema is Goede, ofwel duurzame, VIS. De aftrap wordt gegeven op 16 mei met de lancering van de VISwijzer 2009.