Wie wordt Zeeheld van het jaar? - Stichting De Noordzee

Als klap op de vuurpijl van het 30-jarig jubileum van Stichting De Noordzee, wordt op 16 december de Zeehelden Award 2010 uitgereikt. De genomineerden voor deze award zijn mensen die via hun werk of als vrijwilliger een bijdrage leveren aan een schone en gezonde (Noord)zee. De prijs wordt uitgereikt tijdens het symposium Helden van de Zee in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.
De genomineerden
Wetenschapper Jan Andries van Franeker is genomineerd vanwege zijn onderzoek naar de maaginhoud van stormvogels. Mede dankzij de uitkomsten van dit onderzoek, is de discussie over afval in zee (inter)nationaal opgelaaid. Arjen en Jorne van Tres Hombres hebben het eerste zeilend vrachtschip ontwikkeld. Met dit ‘fairtransport concept’ zijn deze mannen koplopers op het gebied van schoner varen. De andere genomineerden zijn: Siu Siu Ha (bedenkster Do It Yourself Beach concept), Peter Hamaker (Mayonna), Wouter Rozenveld (Maersk), Mark Nijhof (Heiploeg) en Han Lindeboom (IMARES).
30 jaar Stichting De Noordzee
Al dertig jaar zet Stichting De Noordzee zich in voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. Schone scheepvaart, duurzame visserij, beschermde natuurgebieden, ruimtelijke ordening en een afvalvrije zee zijn onze speerpunten. Van oorsprong is Stichting De Noordzee vooral actief achter de schermen: aan tafel met het bedrijfsleven en de overheid, werkend aan oplossingen. Sinds enige jaren zoekt de stichting steeds meer de publiciteit op. Onlangs werd de publiekcampagne Hulde aan onze Noordzeehelden gelanceerd, waarin aandacht gevraagd wordt voor koplopers op het gebied van duurzaam gebruik van de Noordzee.
Festiviteit
Stichting De Noordzee viert haar dertig jarig bestaan met het symposium Helden van de Zee op 16 december in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Tijdens dit symposium wordt de Zeehelden Award 2010 uitgereikt door Maurits Groen, nummer 6 in de duurzame top 100.Aan de hand van de criteria ‘innovatie’ en ‘duurzaamheid’, bepaalt het publiek de winnaar. In het plenaire gedeelte zullen er presentaties zijn van Tineke Netelenbos (KVNR), Marck Feller (Feller Media) en Eelco Leemans (Stichting de Noordzee). Ook zullen de nieuwe ambassadeurs van Stichting De Noordzee zich presenteren. De dag wordt afgesloten met een feestelijke avond.