Winactie! Ambassade van de Noordzee geeft kaartjes weg voor Zwemmen in het Antropoceen - Stichting De Noordzee

Ewout vertelt waarom hij afval gaat exposeren: “Sommigen denken bij de Noordzee aan een klotsende bak met grijs onstuimig water. Wij weten echter dat er van alles groeit, bloeit en leeft op en onder het water. Riffen, anemonen, vissen, vogels en zeezoogdieren: allemaal hebben ze een plek op en in de Noordzee. Zo ook de mens. De Noordzee, in al haar prachtige soortenrijkdom, heeft in haar relatief korte bestaan van 8000 jaar altijd onder invloed gestaan van de Mens. De zee heeft ons gevoed, geïnspireerd, en via ontdekkingsreizen nieuwe werelden laten zien.

Jarenlang was de invloed van de mens gematigd. In het Antropoceen, het tijdperk van de mens, is de invloed van menselijke activiteiten drastisch toegenomen. Het is druk op de Noordzee, met onder andere visserij, olie- en gaswinning, windenergie en scheepvaart. Allemaal claimen zij een stuk van de zee en beïnvloeden het leven dat er leeft. De pracht en het belang van de Noordzee is het waard om beschermd te worden. Daarom sta ik voor een schone en gezonde Noordzee die duurzaam gebruikt wordt.”

In een veelzijdig programma in Het HEM in Zaandam deelt de Ambassade van de Noordzee ons onderzoek naar nieuwe vormen van samenleven met de zee en het leven in de zee. De Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia en filosoof Eva Meijer dragen voor uit eigen werk en er is een tentoonstelling met kleuren, geuren en geluiden. Verschillende experts onder wie biologen, ontwerpers, kunstenaars en juristen gaan met je in gesprek over nieuwe relaties tussen mens en natuur en Stichting De Noordzee exposeert een berg afval waarbij Ewout van Galen programmaleider Schone Zee vertelt over de afschrikwekkende maar fascinerende wereld van plastic zeewezens. Speciaal voor kinderen (6-12 jaar) is er het educatieve programma Stem voor je Zeewezen.

Kaartjes winnen? Mail naar [email protected]. Er zijn acht kaartjes beschikbaar. Winnaars krijgen bericht van de Ambassade dat ze op de gastenlijst staan. De kaartjes worden vergeven aan de eerste acht mensen die mailen.

Kijk hier voor meer informatie over het programma, de bereikbaarheid van het HEM en de Ambassade van de Noordzee.