Wind op zee: enorm - Stichting De Noordzee

Nooit erbij stilgestaan dat wind op zee ontzettend groot is. In Nederland zijn er weliswaar nog niet zoveel parken op zee. Wel zijn er heel veel Nederlandse bedrijven betrokken bij wind op zee in het buitenland: bij planning, onderzoek, maar ook bij het daadwerkelijke aanleggen en onderhouden. Van 29 nov t/m 1 dec was het grote EWEA offshore congres en beurs plaats in Amsterdam Rai, groter dan ooit met meer dan 8.000 bezoekers.
Wij van Stichting De Noordzee waren er bij. Ik heb mijn ogen uitgekeken op de beurs. Maar leuker nog: ik had er een poster en tevens de eer een Quick Fire presentatie van een minuut te geven. Gelukkig sloeg mijn ‘pitch’ aan (een cartoon met een bruinvis met koptelefoon) en kreeg ik de kans om 10 minuten over ons project te vertellen! In dit project, ‘sound solutions’, zoeken we naar manieren om minder onderwatergeluid te krijgen bij de aanleg van parken. Nu gebeurt dat vaak door het heien van palen. Daar kunnen zeezoogdieren op tientallen kilometers afstand last van hebben.
Onderwatergeluid is een onderwerp dat best wel leeft in de sector. Veel bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van mitigerende maatregelen en sommige zelfs met andere bouwtechnieken. Ik heb veel interessante nieuwe contacten gemaakt. Nu nog even hard doorwerken zodat het rapport nog voor de kerst op internet kan en dan op 10 februari volgend jaar een workshop om op een aantal relevante vraagstukken verder in te gaan.
Auteur: Sytske van den Akker
Meer informatie: www.noordzee.nl/soundsolutions